/ БГНЕС
Съдът отложи началото на делото срещу престъпната група на наргобоса Димитър Желязков-Очите.

Това се наложи заради отсъствие на един от подсъдимите Юмер Мехмед, който е на свобода срещу парична гаранция от 1000 лв. и не е открит, за да бъде призован за днешното заседание.

Прокурорите по делото срещу Митьо Очите пък влязоха в съдебната зала с цивилна охрана, без да стане ясно защо се налага да бъдат пазени.
 
Адвокатите от своя страна се усъмниха в безпристрастността на държавното обвинение.

Съдът разпореди да бъде издирен подсъдимият Юмер Мехмед и в случай, че не бъде открит по надлежния ред, да се обяви за държавно издирване. Мярката за неотклонение на Юмер ще бъде изменена в „задържане под стража”, а паричната му гаранция ще остане в полза на държавата.

Митьо Очите се изправя пред спецсъда

Другият въпрос, по който се произнесе специализираният съд, не е свързан пряко с делото, но предизвика напрежение сред страните в процеса. Четиримата прокурори влязоха в съдебната зала, придружени от цивилни охранители, което породи съмнение у защитниците за липса на безпристрасност. Пред медиите един от адвокатите по делото Иво Найденов коментира, че това е опит да се правят внушения:

„Униформените охраняват задържаните лица. Илиян Василев заяви, че по неясни причини се прави опит да се внуши, че има притеснения от страна на Димитър Желязков и други обвиняеми лица. Прави се опит да се внуши, колко са опасни задържаните”.

По повод притесненията, които адвокатите на подсъдимия Димитър Желязков и останалите от групата изразиха, съдът изиска да бъде направена справка дали има образувани досъдебни производства на територията на цялата страна срещу подсъдимите за заплахи или закани към четиримата прокурори по делото.

дело Митьо Очите
БГНЕС

От своя страна обвинителите не пожелаха да коментират въпроса пред медиите:

„Дали има или не охрана са различни неща, излизаме от предмета на делото. Всичките дела, които разглежда специализирана прокуратура са дела с голям обществен интерес. Няма какво повече да коментираме".

Делото срещу Димитър Желязков беше отложено за 14 юни. 

Обиск на Миню Стайков и Митьо Очите в затвора: Откриха кабели, телефони и лекарства

Междувременно от специализираната прокуратура съобщиха за извършена проверка на Национална полиция в спалните помещения на болницата към Централния софийски затвор, където пребивава Митьо Очите. В резултат на извършените претърсвания и лични обиски на задържаните са открити и иззети множество забраненивещи, за които няма документи.

В помещение „Реанимация“, където са настанени Димитър Желязков и бизнесмена Миню Стайков, са намерени и иззети 59 броя CD, 1 карта за цифрова телевизия и мобилен телефон. Установено е, че в спалното помещение, в което са настанени Желязков и Стайков, се държат голямо количество хранителни продукти: десетки стекове с безалкохолни напитки, стекове с минерална вода, множество пакетирани захарни изделия, медикаменти и хранителни добавки, за които не са издавани медицински рецепти.

Митьо Очите и дъщеря му отиват на съд

За резултатите от извършената проверка в болницата към Софийския затвор е уведомен министърът на правосъдието, който отговаря както за ръководството на затворите, така и за надзирателите, които работят в местата за лишаване от свобода.