/ БГНЕС, архив
Кметът на Карнобат предлага решение на проблема с преспите по АМ
92527
Кметът на Карнобат предлага решение на проблема с преспите по АМ
  • Кметът на Карнобат предлага решение на проблема с преспите по АМ
Изход от вечните проблеми със снегонавяванията, които блокират движението по източната част на автомагистрала Тракия”, предложи кметът на община Карнобат  Георги Димитров.
 
Той призова Министерството на земеделието и Пътната агенция да разрешат на  местните предприемачи земеделци, лозари и градинари да засеят трайни насаждения върху 500 метровата ивица земя по протежение на участъка.
 
За целта държавата трябва да даде специален статут на тези тези терени, а новите им стопани да получават субсидии чрез европейските фондове. Така, според него, бъдещите лозови масиви и овошките върху оголените в момента места ще създадат естествен защитен пояс.

Снежна блокада и затворени пътища, бъдете внимателни!
 
Той ще спира бурните ветрове през зимата, заради които преспите затрупват пътното платно и прекъсват връзката на стотици населени места от Бургаска област с останалата част на страната.
 
Кметът обоснова предложението си с това, че държавата ще избегне влизането в тежки отчуждителни процедури и ще има нулев финансов ангажимент към изграждането и поддържането на този нов залесителен пояс, защото за него всъщност ще се грижат земеделците.
 
Димитров смята, че така ще се подобри сигурността на движението по магистралата през зимата, ще се промени неговия облик, това ще даде  нов поминък на земеделците, ще се разкрият нови работни места, а собствениците на земите ще взимат по-висока рента.

Обилният снеговалеж доведе до затруднения и блокирани пътища в страната

 
Той отправи своето искане към областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков като представител на държавата.
 
В началото на тази година огромни преспи предизвикаха тежка верижна катастрофа край Карнобат, а в снежната блокада на пътя останаха стотици автомобили и шофьори.