Снежна блокада и затворени пътища, бъдете внимателни!
Снежна блокада и затворени пътища, бъдете внимателни! / БГНЕС
Пътната обстановка в цялата страна е затруднена заради снега, карайте внимателно!
91975
Пътната обстановка в цялата страна е затруднена заради снега, карайте внимателно!
  • Пътната обстановка в цялата страна е затруднена заради снега, карайте внимателно!

Пътната обстановка в цялата страна е затруднена заради обилния снеговалеж, започнал още в четвъртък. Най-сериозно е положението в Североизточна България.

Пътните настилки в страната са предимно заснежени на места и мокри. По усойните места заледени, но се почистват, информира Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Затворени са движение са пътищата в областите Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич, Шумен. Магистралата "Тракия" остава затворена за всички от Зимница до Бургас. Магистрала "Хемус" е затворена на територията на Област София за камиони над 12 т. Движението е спряно между Варна и Шумен.

Освен затворени пътища, има и проблеми с електрозахранването в много населени места.

Оранжев код е обявен за днес в 20 области на Северна, Източна и Южна България заради интензивни снеговалежи и бурен вятър. Кодът е в сила за всички области, без 8 области от Западна България, в които е обявен жълт код за сняг и виелици. В областите с оранжев код ще духа вятър от север-североизток с пориви до 22-24 м/с.

Ще има валежи от сняг и ще се образува снежна покривка около 25 см, в планинските части и повече. Има условия за снегонавявания. След обяд валежите ще отслабват.

Предупреждават за опасно време в цялата страна

Заради силния снеговалеж, ураганния вятър и нулевата видимост се затварят всички републикански пътища в областите Силистра, Добрич, Шумен, Разград и Русе. Ограничава се цялото движение и на части от магистралите "Тракия" и "Хемус", каза регионалният министър в оставка Лиляна Павлова.

"Пълно затваряне на цялото движение на участък от магистрала "Тракия" от Карнобат до Бургас, тъй като там също освен за обилния снеговалеж, който продължи цяла нощ, в момента има и силен вятър и навявания, видимостта е паднала под 10 метра", каза Павлова.

Лекарите съветват: Движете се внимателно и със стабилни обувки

Временно е спрян за почистване на пътя и автомобилният трафик по републиканския път от п.в. "Петолъчката" до Карнобат, допълни Костов.

Затворен за движение изцяло е и магистрала "Хемус" при участъка Шумен-Варна заради ураганен вятър, нулева видимост и силни навявания. Пътят Варна-Добрич също е затворен и за леките автомобили.

В останала част на магистрала "Хемус" има много ниска видимост, но е проходима за леки коли. Препоръчителната скорост на движение е до 40 км/ч. Затворен за движение е и проходът "Петрохан".

Затвориха летището във Варна

"Имаме пълно затваряне и пълна забрана за движение по "Петрохан" заради паднали лавини. Възможният маршрут е по магистрала "Хемус" и от там през Ботевград, Мездра, Монтана. По основното направление и само за леките автомобили. Отворени са "Ришки", "Хаинбоаз", "Шипка", каза още министърът в оставка.

Въведена е забрана за тежкотоварното движение на територията на цялата страна. В обедните часове се очаква да е осигури преминаване на камиони по пътя София - Кулата.

Обстановката в Североизточна България е изключително усложнена

Обстановката в област Русе е тежка. От всички населени места в областта ток има само в град Русе, в Ряхово и частично в Сливо поле. Вода няма в четири населени места - Тетово, Малко Враново, Голямо Враново и Борисово. Това съобщи областният управител на Русе доц. Стефко Бурджиев.

Общо 52 далекопровода са изключили заради силния вятър. Екипи на енергоразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите, ще бъде поискана и помощ от модулното формирование на българската армия, като с техника да се стигне до непроходимите места. Всички пътища в областта са затворени. ГКПП "Дунав мост" е отворен и почистен, но тежкотоварните камиони са спрени и от румънската страна.

Снежна блокада и затворени пътища бъдете внимателни
netinfo

Бурджиев заяви, че към момента няма сигнали за бедстващи хора. Създадена е организация болните на хемодиализа и родилките да бъдат транспортирани до русенската болница. Към момента обстановката в град Русе е нормална при зимни условия - тротоари, спирки и улици се почистват с наличната техника. На територията на общината работят 58 машини. В общината пътищата между Мартен - Николово и Николово - Червена вода са затворени за движение. Има сигнал за закъсали пет автомобила с пътници, сред които и деца, в участъка Мартен-Николово, като снегопочистваща техника се опитва да достигне до тях.

Аварирала е снегопочистваща машина по пътя Русе-Разград. Техниката е излязла от пътя заради ниската видимост от силния вятър и навяванията. От хидрометеорологичната станция обясниха, че през нощта освен виелица е била наблюдавана и гръмотевична буря - явление, което е ненормално за сезона и се случва много рядко. Скоростта на вятъра е достигала до 86 км/час, като в момента е намаляла до 44 км/час. В Русе се е образувала снежна покривка от 14 см, температурата на въздуха е минус 5,2 градуса.

В област Търговище зимната обстановка продължава да бъде тежка и изключително динамична. Вали обилен сняг, видимостта е силно намалена. Затворена за движение е цялата пътна мрежа на територията на областта за всички моторни превозни средства. Разрешено е движението само на снегопочистваща техника и на автомобили със специален режим на движение.

На територията на Търговище реално е блокирана цялата общинска пътна мрежа, съобщават от общинската администрация. Причината е, че машините на „Пътинженерингстрой-Т" чистят основно пътя София-Варна, където движението на колоните се води от снегорини.

Два автобуса с пътници са спрени край Търговище

Над областта продължава да вали обилен сняг, информират от Областното пътно управление. Снежната покривка е между 30 и 55 см. Заради снеговалежа видимостта е силно намалена в районите на Попово и Омуртаг. В момента в почистването на пътищата са ангажирани повече от 70 тежки машини. Котленският проход е отворен за движение само за леки коли, уточняват от областно пътно управление в Търговище.

Снежна блокада и затворени пътища бъдете внимателни
netinfo

Всички пътища в Шуменско са затворени заради снега

Обстановката в Североизточна България остава усложнена. В област Шумен има затворени пътища и десетки села без електрозахранване, за щастие бедстващи хора към момента няма.

Снеговалежът започна през нощта и към момента снежната покривка в региона е около 16 см, по високите планински места 45 см. Въведени са ограничения за движение по пътищата в област Шумен, има и много населени места без ток.

Всички пътища в Разградско са затворени, видимостта е 2-3 метра

Близо две трети от населените места в област Разград са осъмнаха без ток заради силния снеговалеж и навявания в региона - съобщи заместник областният управител Нурие Црънгалова. От общо 103-те населени места в областта 63 са без електричество, най-много са в общините Лозница и Кубрат - по 16, за Лозница това означава цялата община, в Самуил са 14, в Разград и Завет - по 6, в Цар Калоян - 3, което е цялата община, в Исперих - 2. Снежната покривка в региона е 18 см, но вятърът със скорост 20 м/сек навява и видимостта извън населените места е 2-3 м, затова остава в сила забраната за движение по пътищата за всички моторни-превозни средства. 25 машини са ангажирани със снегопочистването на републиканската, а с общинската техника са общо 136.

Община Аксаково обяви бедствено положение

Обстановката в Силистенско остава усложнена. До полунощ на 8 януари ще бъдат затворени за движение всички пътища от Силистра за съседните областни градове -  Русе, Разград, Шумен, Добрич и Варна.

Към 12.00 ч. без ток и вода в община Силистра са селата Калипетрово и Казимир, съобщава оперативният дежурен в общинския кризисен щаб. Вятърът се е усилил и достига скорост над 70км/ч. Температурата е минус 9 градуса. Почистващите машини продължават да работят на територията на град Силистра.

Няма ток и в по-голямата част от населените места на областта. По данни на ЕНЕРГО-ПРО около 490 населени места в Североизточна България са без ток. Най-усложнена е обстановката в Добричко и Силистренско. Повредите са предизвикани от обилния снеговалеж, придружен със силен вятър и обледенявания.

Тази сутрин влакът от София за Силистра не е пристигнал на жп гарата. Той е спрян на гарата в Дулово, където изчаква снегорин да "пробие" преспите до Силистра, съобщиха от железопътната гара в Силистра. Няма да пристигне и мотрисата от Самуил.

Девет населени места в община Ловеч и част от града - кварталите „Дикисана" и „Дръстене" и отделни улици, са без ток, съобщават от пресцентъра на кметската администрация. В цялата област без електричество са 25 села. Пътната мрежа е проходима при зимни условия, но снеговалежът през нощта, който продължава и в момента и образуваната снежна покривка е над 20 см, прави обстановката тежка. Поради това временно са затворени пътните отсечки между селата Деветаки и Брестово, Дренов и Владиня и Микре и Ловеч. Пътят Ловеч - Плевен е трудно проходим и имаше наложени ограничения на обществения транспорт. В сутрешните часове автобусите за селата не са пътували.

Снежната покривка в планината в Габровско е близо еднометрова, а температурата е минус 9 градуса. Заради авария, възникнала тази сутрин, все още пет села са без ток. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността.

Проходът "Шипка" се преминава при зимни условия. Пътната настилка е заснежена и обработена. Забранено е движението на автомобили с обща маса над 12 тона.

Пътят към високопланинската туристическа местност "Узана" е почистен и е проходим при зимни условия, но има преспи и снегонавявания, тъй като там духа вятър. Автомобилите, пътуващи в посока "Узана", трябва да бъдат снабдени с вериги.

Времето в равнинната част на общината е облачно, вали слаб сняг. Дебелината на снежната покривка е над 40 см.

Заледени пътища и в останалата част от страната и места без ток

Всички автомобили, движещи се в област Смолян, трябва да бъдат задължително с вериги, информират от Областното пътно управление. Снежната покривка на Рожен достигна 66 см, а температурата на върха тази сутрин падна до минус 9 градуса. Снеговалежът в Смолянско продължава. Забранено е движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета в цялата Смолянска област според информация от ОПУ. Над 90 машини са разчиствали през нощта републиканската пътна мрежа. В Пампорово снегът достигна 60 см, а температурата е минус 8 градуса.

Катастрофа пък затвори пътя за прохода „Рожен", след като микробус с пловдивска регистрация се заби в една от машините, която се грижи за почистването. Бусът е бил без вериги и малко, след с. Соколовци е ударил камиона.

Аварийни екипи в три общини в Смолянско работили през нощта за възстановяване електричеството. Няколко населени места в общините Смолян, Мадан и Баните през нощта са без електричество, което наложило, спешна намеса на аварийни екипи. От EVN бяха категорични, че нямат тежка аварийна обстановка в Смолянска област, имало е частични изключвания в някои райони. „На този етап няма тежка зимна ситуация, електрозахранването към Смолян и Пампорово се осъществява нормално", коментира говорителят на EVN Крум Косев.

Към 13.00 ч. в област Стара Загора няма затворени пътища, с изключение на пътя Мъглиж-Ветрен, съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Проходите Шипка и Хаинбоаз също са проходими, но само за леки автомобили.

Магистралите "Тракия" и "Марица" на територията на областта са почистени и проходими при зимни условия.

В момента в областта има населени места без ток заради тежката метеорологична обстановка. Това са селата Хрищени, Дълбоки, Колена, Братя Кунечви, Руманя, Оряховица, Опан, Бяло поле, Венец, Боздуганово, Конаре, Лява река, Едрево, Паничерево, части от град Крън и град Шипка, град Николаево.

Пътищата в област Сливен се заледени и се обработват, затворен за движение е пътят Елена-Твърдица. Забраната е за движение на всякакви автомобили до почистването му. Общо 58 машини чистят пътищата в областта.

В балканската част видимостта е намалена, заради вятър и снеговалежи. Участъкът на магистрала "Тракия" е обработен и проходим при зимни условия. На територията на областта е забранено движението на тежкотоварни автомобили над 12 т.

Осем населени места в Сливенско са без ток - Горно Александрово, Глушник, Сотиря, Трапоклово, Злати войвода, района на Сливенските минерални бани, Старо село, Гавраилово. Възможно е и домакинства от съседни на тези райони села също да са без ток. Екипите на електропреносното дружество работят по тези места.

В града има опасна поледица, предимно по тротоарните площи. Осем комбинирани машини на дружеството по зимното поддържане в града работят, обработват се частични заледявания. Няма проблеми в балканските села, пътищата там са проходими при зимни условия. Вятърът достига 35 км/ч, температурите са минусови, но прогнозата е да не се усилва в следващите часове.

Двама бедстващи в Бургаско

Два случая на бедстващи граждани в област Бургас са били получени на телефон 112. Последвала е незабавна реакция, няма опасност за живота и здравето на изпадналите в беда.

Семейство с бебе на шест месеца закъсало с лека кола край карнобатското село Детелина. Вторият сигнал бил за попаднала в тежки преспи край село Кръстина, община Камено, маршрутка, в която пътувал болен човек.

В района са затворени магистрала "Тракия", Айтоски, Ришки, Дюленски проходи, отсечките Бургас-Варна, Бургас-Петолъчката, Бургас-Каблешково-Ахелой. Отворени при зимни условия са Бургас-Малко Търново, Бургас-Созопол-Царево, Бургас-Средец-Елхово-Ямбол.

Летище "Бургас" спря работа заради слаба видимост и снежна вихрушка. Преустановени са всички полети, съобщиха от областната управа в Бургас.

Спряно е движението в участъка между Малко Търново и близкия граничен пункт. Причината е затворената граница от страна на Турция, информираха от АПИ.

Продължават обработки на улици, по които се движи градски транспорт в София

Продължават обработки на улици, по които се движи градски транспорт, информират от Столичната община. Продължава изпълнението на нови обработки със смеси срещу заледявани.

Снегопочистващата техника извършва и избутване на снежна маса от уличните платна. Обработват се във всички райони улици и булеварди, по които се движи градски транспорт, както и опасни, стръмни участъци и основни улици в кварталите.

В момента на терен работят 70 снегопочистващи машини. Градският транспорт към този момент се движи по всички маршрути при зимни условия. Опесъчаване се извършва в парк Витоша на пътя Драгалевци - Алеко и Бояна - Златни мостове.

Зимната ситуация в Перник остава усложнена

Няколко пътни отсечки в област Перник са затворени заради силния снеговалеж. Движението е спряно по едно от основните шосета Перник - Радомир заради снегонавявания в района на квартал "Бела вода". Автомобилите се пренасочват през магистрала "Струма".

Проблеми има и по други пътни участъци в региона. Непроходим е пътят между брезнишките села Режанци и Бегуновци, навяване в района на село Черна гора затвори пътя Батновци-Ковачевци. Няма видимост и по трасето Радомир-Ковачевци през Копаница.

Снегът продължава да вали. Най-тежко е положението в община Радомир, където все още се работи по възстановяването на електричеството в част от населените места, които останаха без ток още снощи. Няма ток и в пернишките села Планиница, Лесковец и Черна гора.

Снежна блокада и затворени пътища бъдете внимателни
netinfo

Докога ще продължи студът у нас и чакат ли ни изненади?

Хората, които имат възможност, да не излизат с автомобилите си. Шофьорите и пешеходците да се движат внимателно. Собствениците на търговски обекти, офиси, етажни собствености да почистят прилежащите пространства пред съответните сгради, напомнят още от Столичната община.

Тази нощ в кризисните центрове за настаняване на бездомни хора са постъпили 146 души. Гражданите могат да сигнализират за хора, нуждаещи се от настаняване на телефон 112.

От Пътната агенция препоръчват да се пътува само в областите с отворени пътища със зимни гуми, а в планинските райони задължително с вериги. От както са въведени забраните тази нощ няма нарушители, няма и аварирали автомобили, които да са затворили движението или да са пречили на почистването на снега.

Заради лошото време полицията призовава хората до неделя да не предприемат пътувания, освен ако не са наложителни. Ако все пак тръгвате на път, подгответе добре автомобила си и се информирайте за актуалното състояние на пътищата.