Обстановката в страната остава тежка, движението на места е ограничено
Обстановката в страната остава тежка, движението на места е ограничено / БГНЕС
Обстановката в страната остава тежка, движението на места е ограничено
91997
Обстановката в страната остава тежка, движението на места е ограничено
  • Обстановката в страната остава тежка, движението на места е ограничено

Ограничено е движението за всички моторни превозни средства в областите Търговище, Русе, Силистра, Разград, Добрич и Шумен, съобщиха от пресцентъра на МВР. Информацията е на Националния щаб за обстановката на територията на страната.

Затворени са проходите "Върбишки", "Златишки", "Троянски", "Айтоски", "Обзорски", "Ришки", "Дюлински", "Твърдишки", "Котленски". За останалите проходи са въведени ограничения.

Затворена за всички моторни превозни средства е магистрала "Тракия" в участъка от Зимница до Бургас. Движението на тежкотоварни МПС по магистрала "Хемус" на територията на Област София се осъществява контролирано и поетапно в двете посоки за пътуващите в посока от и за Видин. Затворена за всички МПС на територията на област Шумен и Варна.

Възстановено е движението на товарни автомобили по направлението Видин - София и София - Видин, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Към 17.00 ч. на територията на страната 423 населени места са без електрическо захранване. Ситуацията в страната постепенно се стабилизира. От обяд до момента са отстранени аварии в 185 населени места.

Заледяване на стрелки обърка и влаковото движение в страната

Спокойна е обстановката в област Бургас, съобщи за Дарик областният управител Вълчо Чолаков. Към момента Летище "Бургас" е отворено. Корабите в Бургаския залив обаче изчакват на рейд. Забранени са всякакви маневри в акваторията на порта, съобщиха оттам.

Затворени остават и няколко от основните пътища в областта, допълни губернаторът. "Става дума за магистрала "Тракия", участъка до "Петолъчката", Бургас - Каблешково - Ахелой и Бургас - Варна", каза Чолаков.

Отворени за движение за пътищата Бургас - Малко Търново, Бургас - Средец, Созопол - Царево. По участъка от Малко Търново до контролно-пропускателния пункт на границата с Турция обаче автомобили не се допускат. Причината - южната ни съседка е спряла движението напълно.

"От БДЖ съобщиха, че нямат сериозни ситуации. Единствено в Лозарево е аварирал един локомотив, но е изпратен втори", каза още Вълчо Чолаков.

Чолаков допълни, че в Бургаско няма цели населени места без ток. Работи се по малки аварии по места. Община Поморие обяви, че затваря общинските си пътища до спирането на снеговалежа.

Очаква се по-късно днес да бъде затворен и ГКПП Лесово, за да не са натоварва единствения път до Бургас пред Елхово и Средец.

Обстановката в областите Добрич и Силистра остава тежка. Всички пътища в двата региона са затворени. Вятърът се усили в последните часове до 16 м/с, има 18 см снежна покривка, образуват се преспи и навявания заради виелицата.

Вече са обявени неучебни дни в началото на идната седмица заради студа в общините Добрич, Добричка, Шабла и Тервел, както и в цялата област Силистра.

Продължава да е усложнена обстановката в област Русе. В община Сливо поле е обявено бедствено положение, все още има и населени места без ток, съобщиха за Дарик кметовете на общините. Всички общини в областта с изключение на Русе и Иваново са обявили понеделник и вторник за неучебни дни.

Най-тежко е положението в община Сливо поле, където половината от населените места ще останат без ток и през нощта, заради голяма авария. В община Ветово пък има четирима души на хемодиализа и един пострадал, които трябва да бъдат транспортирани до русенската болница. 25 болни на хемодиализа от областта са настанени вчера в болницата, а друга част от пациентите са останали в града при свои близки.

Положението в общините Бяла, Борово, Ценово и Иваново е спокойно, там няма села без ток и вода, пътищата от четвъртокласната пътна мрежа са почти напълно почистени. В Русенска община без ток все още са Мартен и Сандрово, остава затворен и пътят Мартен-Николово-Червена вода.

В града ситуацията е сравнително нормална, градският транспорт се движи, всичките 37 почистващи машини са на денонощен режим на работа. Кметът Пламен Стоилов съобщи, че всички общински паркинги могат да се ползват безплатно от гражданите.

Пътищата на територията на област Търговище остават затворени заради снегонавявания и рискове за живота и здравето на пътуващите. Допуска се движение на лични превозни средства и автобуси в направленията към Попово и Омуртаг. Външните граници на областта са затворени до нормализиране на обстановката.

До 8 села достави хляб община Търговище, след като получи заявки от кметовете на населените места. Доставките се осигуряват със специализирана техника в селата, до които няма достъп. Общинското ръководство изпрати снегопочистваща техника за разриване на снега към село Голямо ново, за да се доставят и продукти от първа необходимост.

С техника на Общината е съпроводен частен автомобил, който е закъсал в преспите, докато транспортира болно дете към Търговище.

Всяко четвърто населено място в област Разград е без електричество към 17.00 ч. За част от селищата аварийните екипи на електроснабдителното дружество ще успеят да отстранят авариите, но има и недостъпни места, където не могат да стигнат, обясни заместник областният управител Нурие Црънгалова. 26 са селата без ток, 6 от тях нямат и вода - 5 са в община Самуил, 1 - Дянково - в община Разград. В община Разград са най-много селата без ток - 10.

Пътищата остават затворени за всички МПС-та, малцина са смелчаците, които тръгват, повечето се съобразяват с препоръките на институциите, коментира Црънгалова. В следобедните часове е имало един инцидент със закъсал трактор между две села в община Самуил - водачът тръгнал към съседното селище, за да достави гориво за птицефермата си.

Скоростта на вятъра в региона остава същата - 20-24 м/сек.

Обстановката в страната остава тежка движението на места е ограничено
netinfo

Ураганен вятър и нулева видимост са наложили затварянето на пътя между казанлъшките села Енина, Долно и Горно Изворово, съобщиха от пресцентъра на общината. Затварянето на пътя е означено с указателна табела.

Заради тежките зимни условия предстои затварянето на пътя между град Крън и село Енина, който е почти непроходим. В област Стара Загора са затворени и пътищата Дунавци - Шейново - Шипка и Ветрен - Борущица, съобщиха от пресцентъра на областна администрация. Проходите Шипка и Хаинбоаз също са проходими, но само за леки автомобили. Магистралите "Тракия" и "Марица" на територията на Старозагорска област са почистени и проходими при зимни условия.

В момента в областта продължава да има населени места без ток заради тежката метеорологична обстановка. Това са Константиновец, Рисиманово, Боздуганово и Диня в община Раднево, Дъбово и Зимница в община Мъглиж, Нова махала и Елхово, община Николаево, част от Паничерево, община Гурково.

Забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона по пътищата в област Хасково е отменена, съобщи областният кризисен щаб. Няма затворени пътни участъци и ограничения за движение, но шофьорите да бъдат изключително внимателни по междуселските пътища, които са проходими при тежки условия, препоръчва областната администрация.

От сутринта в областта при непрекъснат режим работят 80 снегопочистващи автомобила, като дежурството им продължава. Няма сигнали за бедстващи хора и инциденти, във всички населени места има ток и вода, а снябдяването с продукти също е гарантирано, се уточнява още в съобщението.

Остава в сила препоръката да не се предприемат пътувания. В Сакар планина духа силен вятър и има условия за навявания. Според метереолозите температурите в региона тази нощ ще паднат до - 15 градуса. Утре за областта е обявен жълт код за ниски температури и вятър.

В София започна поредната обработка със смеси срещу заледяване

Ограничено е движението на превозни средства в района Банкя, а изцяло затворен е пътят за Клисура. Причината е силният вятър и снеговалежът, заради които видимостта е намалена. Екип на дирекция аварийна помощ и превенция съдейства за придвижването на гражданите.

Пред Дарик директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева съобщи, че автобусите по линия 49 временно не се движат в труднопроходимия участък. Колите ще се движат от метростанция Сливница до кв."Вердикал" в Банкя.

В цялата страна вали сняг, дебелината на снежната покривна в много райони от Западна и Северна България е между 10 и 20 см, повече е в Западния Предбалкан - в района на Враца - 34 см, Монтана - 35 см, в Кюстендил - 28 см, Драгоман - 27 см, София и Велико Търново - 25 см, Благоевград - 22 см.

Температурите в цялата страна са отрицателни - предимно между минус 10 и минус 5 градуса, на места в Южна България - минус 3 градуса.

Населените места без електричество към 13.30 ч. днес са 607, а за отстраняване на авариите работят общо 675 екипа от трите електроразпределителни дружества, съобщават от Министерството на енергетиката.

В готовност да се включат са и екипите на "Електроенергийния системен оператор" ЕАД. Най-усложнена остава обстановката в Североизточна България.

Армията помага за овладяване на последствията от метеорологичната обстановка

Личен състав и техника от Българската армия се включиха днес в дейности по овладяване на последствията от влошените метеорологични условия в страната, съобщиха от Министерството на отбраната.

По Черноморието температурите рязко се понижиха и там също снежната покривка започва да се задържа. В Източна България духа силен север-североизточен вятър с пориви 20-24 м/сек, а в Калиакра до 28 м/сек. Атмосферното налягане е значително по-ниско от средното за януари, но ще започне да се повишава.

Ниски температури и силен вятър за Ивановден

Днес с усилване на вятъра от север-североизток нахлува студен въздух. Времето е облачно, с валежи от сняг, на места значителни. Със силния вятър и снеговалежите, в Северна и Източна България и по високопланинските проходи има условия за виелици и навявания.

И през следващото денонощие ще бъде предимно облачно. През нощта в Северна и Източна България, с временни прекъсвания, ще продължи да превалява сняг, но валежите ще отслабват. През деня превалявания ще има главно в източните райони и в Предбалкана.

Заради очакваните ниски температури и силния вятър на места за цялата страна е въведен жълт предупредителен код.