Стотици населени места все още са без ток заради снега
Стотици населени места все още са без ток заради снега / снимка: БГНЕС, архив

423 населени места на територията на страната са без електрическо захранване към 17.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Ситуацията в страната постепенно се стабилизира. От обяд до момента са отстранени аварии в 185 населени места. За отстраняване на повредите и възстановяване на захранването продължават да работят общо 313 екипа в трите електроразпределителни дружества.

В готовност да се включат са и екипите на „Електроенергийния системен оператор" ЕАД.

Най-усложнена остава обстановката в Североизточна България - на територията на „ЕНЕРГО-ПРО-Електроразпределение" без електричество са клиентите в 379 населени места - в районите на Варна, Търговище, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Габрово, Добрич и Силистра. На територията на „ЧЕЗ Електроразпределение" без захранване са 17 селища, в районите на Видин, Монтана, Перник, София-област, Враца и Плевен. На територията на „EVN - Електроразпределение" е прекъснато захранването в 27 населени места в общините Пловдив, Сливен, Бургас, Пазарджик и Смолян.

33 села са без ток в Разградско

33 села в област Разград продължават да са без ток от сутринта, 10 от тях нямат и вода - съобщи заместник областният управител Нурие Црънгалова. Най-много са бедстващите населени места в община Разград - 11 без ток, в Самуил са 10, като там няма и вода, в Кубрат са 5, в Завет - 4, в Лозница - 2, в Цар Калоян - 1.

По данни към 12.00 ч. 44 населени места в област Шумен остават без ток. Възстановено изцяло е електрозахранването в общините Върбица, Велики Преслав, Смядово и Никола Козлево. Остават без ток населени места в общините Венец, Шумен, Хитрино, Каспичан и Каолиново.

Няколко села в община Хисар са с прекъснато електрозахранване - Беловица, Красново, Мало Крушево, Кръстевич, Красновски бани, където е повреден 20 км. далекопровод. В Община Калояново без електрозахранване са селата Ново Железаре, Дуванлий, Житница и в района на свинефермата, както и в село Калояново. В няколко населени места от Община Съединение също е имало прекъсване на електрозахранването поради аварии, но в момента те са отстранени. Екипите на EVN работят по отстраняване на авариите и в останалите населени места.

Големите аварии в електропреносната мрежа в Ловешка област са отстранени. Има отделни абонати и улици в община Ловеч, които все още са без ток. В момента се работи по отстраняването на авария в Угърчин и в няколко села в общините Угърчин и Луковит, заяви областният управител Ирина Митева.

Министерството на енергетиката разполага с дежурен телефон - 02/926 32 94, на който денонощно могат да се подават сигнали, свързани с енергийната система на страната.

Възстановено е електрозахранването във Велико Търново и селищата от общината, съобщиха от пресцентъра на администрацията.