При какви температури пада ефективността на химикалите за чистене на пътища?
При какви температури пада ефективността на химикалите за чистене на пътища? / БГНЕС, архив
При какви температури пада ефективността на химикалите за чистене на пътища?
91966
При какви температури пада ефективността на химикалите за чистене на пътища?
  • При какви температури пада ефективността на химикалите за чистене на пътища?

Към момента обстановката в страната е спокойна и няма проблеми по републиканската пътна мрежа. В Източна България вече има обилен снеговалеж, но пътищата са проходими при зимни условия. Очакванията са валежите да не спрат до 17:00 ч. утре. За да не се стигне до блокиране на превозни средства, които възпрепятстват снегопочистването, ще се ограничи движението на тежкотоварни автомобили и ще се затварят третокласни и второкласни пътища при бурен вятър и снегонавявания.

Хиляди почистващи машини чакат снега

Валежи от дъжд и сняг, както и сериозни навявания и образуване на преспи се очакват през следващите дни. При бурни ветрове и нулева видимост ще бъдат затваряни третокласни пътища, а на места и второкласни участъци, каза шефът на пътната агенция Дончо Атанасов.

Подготвени ли са институциите за задаващите се сняг и студ?

"Това, което предвиждаме, е по третокласната пътна мрежа в тъмната част на денонощието, при образуването на големи снежни преспи да затваряме част от републиканската пътна мрежа за всички моторни превозни средства. В участъците, които ще бъдат затваряни, ще се вземат допълнително мерки да не се допускат автомобили, които да остават в преспите", каза той.

Какво време ни очаква през януари?

Дончо Атанасов уточни, че сериозен проблем ще създадат и ниските температури, които в следващите дни ще бъдат под минус 20 градуса. "Обръщам внимание на ниските температури поради причината, че химикалите, които ние използваме след минус 10 градуса ефективността на работата върху пътната настилка рязко намалява. Независимо от всичко пътищата ще бъдат обработени и при покачване на температурите тези химикали ще сработят. Разбира се, поради ниските температури някъде сняг по настилките на пътищата ще има, защото при ниски температури няма как тези химикали да сработят", коментира той.

Шофьори нарушители създават риск при лошо време, напомни Бъчварова

Тежкотоварният трафик ще бъде ограничен при лоши метеорологични условия, а също и в ситуации, в които започва затваряне на пътни участъци.