/ dariknews.archive
Днес на Томина Неделя се почита апостол Тома, ученикът на Исус Христос, който се усъмнил във възкресението на Божия син, но и този, който след като го е видял с очите си се е разкаял за неверието си, повярвал и проповядвал в далечните тогава места като Индия и Персия.

В Библията пише, че въпреки заплахата от фарисеите, които го търсят, за да го убият, Христос решил да отиде във Витания, за да съживи Лазар. Апостол Тома казал на другите ученици: "Да отидем и ние да умрем с него".

В историята Тома, наричан още Близнак, е известен с прозвището си Неверни. Той обаче е бил верен и вярващ, въпреки че е проявил една от най-естествените човешки черти - съмнението.

Днес е Томина неделя (ВИДЕО)

Но Бог го е приел. Исус му доказал, че е жив, както Тома пожелал и Му простил неверието. По-късно апостол Тома тръгва към Индия и Персия, където проповядва благовестието. 

Според евангелията, след като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. По-късно, когато те му казват: "Видяхме Господа", той им отвръща: "Ако не видя с очите си на ръцете Му раните от гвоздеите и несложа ръка в ребрата Му, няма да повярвам."

Когато Христос се явява отново на учениците си, се обръща към него и му казва: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали".


След това материално доказателство, което Христос дава на Тома, той се покайва с думите: „Господ мой и Бог мой!" След празника Петдесетница, когато Господ се възнася, а апостолите приемат чрез Светия Дух мъдрост, сила и умение на говорят на различни езици, Тома има съновидение.

За това заминава пеш да проповядва в Индия. Там покръства мнозина в Керала. Този щат сега е гнездо на християнската общност на Свети Тома, а християнството е третата най-разпространена религия в Индия, с близо 24 милиона последователи. 

Из земите на Индия апостол Тома удивил хората с много чудеса и мнозина се покаяли за греховете си, кръстили се с вода и повярвали в Христовото Възкресение и новото учение. Сред тях били и две сестри царици.

Царят, заради покръстването на жена си, която била едната от двете сестри, се разгневил и подложил Тома на жестоки мъчения. От това обаче апостолът по чудо оцелял, но царят не се спрял пред нищо и накрая убил Тома.

Той бил прободен на пет кола. Апостолът изпълнил своята християнска мисия и завършил живота си с мъченическа смърт. Но дори и царят, който пожелал смъртта на Тома, скоро приел християнството, убеден от изцелението на сина си Азан, след като се покръстил. Мощите на апостол Тома били пренесени в Месопотамия.