Пастор Живко Тончев за посланията на Исус Христос на Велики Четвъртък
Пастор Живко Тончев за посланията на Исус Христос на Велики Четвъртък / netinfo
За Велики четвъртък
96878
За Велики четвъртък
  • За Велики четвъртък
Два ярки акцента се открояват сред динамичните събития, описани в Евангелията на Велики четвъртък – да обичаш ближния си и да служиш на хората. Това коментира в ефира на Дарик пастор Живко Тончев от църква „Благовестие“. 
Най-голям е този, който служи на другите
Според евангелията, по време на Господната вечеря учениците проявяват своите човешки черти като започват да спорят по между си кой от тях е по-велик, а Христос им отговаря: „ Ако в света е по-голям този, който властва над другите, то в Божието царство е по-голям този, който служи на другите. Показва им го нагледно - препасвайки се с престилка,  Той започнал да мие краката на всеки един от тях, включително и на Юда. 
По онова време, предвид че хората са ходели боси или със сандали по прашните пътища е имало ритуал, при влизане в къщата слугата да мие нозете на гостите. 
"Исус е искал да им покаже нещо различно – че е по-голям този, който служи на другите, съветвайки ги и те да правят така един с друг.  Мисля, че за нас това днес е предизвикателство във всяка област и в политика, и в бизнес. Голям е този, който слугува на другите, раздава от себе си, показва почит и израства. Това е християнски стандарт - да служим един на друг! Добро е не само за тези, които ни заобикалят, но и за нас самите“, допълва още п-р Живко Тончев.
Исус Христос постановява нов завет. 

Велики четвъртък – Господната трапеза и горчивата чаша

По време на Господната вечеря, според обичая, апостолите, заедно с Исус са яли безквасен хляб и са пиели вино.  Тогава Христос им казва: яжте този хляб, който е моето тяло и пийте това вино, което моята кръв. Правете това за мое възпоменание. 
"Именно това правим днес и ние. Изпълняваме този ритуал, който ни напомня за жертвата на кръста на Господ Исус Христос, който плати с кръвта си за нашите прегрешения. Чрез когото ние намерихме мир с Бога, прощение на греховете, спасение и живот в Него", обяснява още проповедникът. 
Новата заповед: Обичайте се един друг!
„Нова заповед ви давам – обичайте се един друг. По това ще ви познаят, че сте мои ученици, ако имате любов по между си“. 
С това Господ иска да ни покаже, че не е толкова важно дали познаваме много добре Библията, дали се молим дълго или се стремим да правим добри дела, ако нямаме любов към ближния. Мисля, че това е яркия белег за хората, от всички клонове на християнството. Духът, който Бог иска да посади в нас  и да се изяви в нас, е любовта", коментира още пастор Тончев.
Повече по темата, чуйте в звуковия файл: