Пастор Живко Тончев за посланията на Исус Христос на Велики Четвъртък
Пастор Живко Тончев за посланията на Исус Христос на Велики Четвъртък / netinfo
Библията говори, че Бог наказа безгрешния, за да освободи от греховете грешниците
Присъдата на Господ Исус Христос за угода на тълпата
96892
Присъдата на Господ Исус Христос за угода на тълпата
  • Присъдата на Господ Исус Христос за угода на тълпата
Велики петък е денят, в който Божият син Исус Христос е разпнат, за да стане жертва за греховете на човечеството. Библията говори, че Бог наказа безгрешния, за да освободи грешниците от греховете. Мисля, че е добре да се замислим, можем ли ние да прощаваме така, каза пред „Дарик“ пастор Живко Тончев от Християнска църква "Благовестие".

Велики четвъртък: Заповедта да обичаш и величието да служиш на хората

За събитията на този ден той разказа: „Исус Христос е бил обвинен в богохулство. Римският управител Пилат, не е виждал причина за смъртното наказание, но решил да го предаде на разпятие. За нас има тук един много силен момент – натискът на тълпата. Тя крещи: Разпнете го! Пилат обаче няма убеждение да го направи, затова още веднъж дава възможност на тълпата да реши кой да бъде помилван на празника, както повелявала тогава римската традиция. Една част от народа обаче е подкупена от духовниците и книжниците тогава. Ето защо тълпата започва да крещи още по-силно: „Пусни ни Варава“ /разбойник, извършил убийство/. И в наши дни натискът на тълпата е видим.“

Пастор Живко Тончев смята, че и в наши дни натискът на тълпата  също е видим и човек трябва да се бори срещу него, вместо да се увлича по общото мнение. „Често взимаме решения именно влизайки в общата група. Всички послъгват, напиват се, изневеряват, всички говорят цинизми, правят си хороскопи... Понякога човек може да се поддаде, както Пилат се е поддал на тълпата и е предал Христос. Но е по-добре да мислим върху действията си, вместо да се увличаме по тълпата. Ако тя е от злодеи, ние трябва да се противопоставим. Ако тя е от безбожници – то нека следваме Господа. По-добре да изберем непопулярното Божие слово, вместо другото, което ни отдалечава от християнските ценности. Или иначе казано, изберете Христос, а не Варава“, споделя проповедникът.

Смята се, че с постъпката си Пилат е искал да запази мира в управляваната от него провинция, да запази и гласовете на народа, ето защо не се е противопоставил на избора му и "измивайки си ръцете" е предал Господ на бичуване и смърт. Но смъртта на Христос е изкупителна, тя е част от Божия план, каза пастор Живко Тончев.

„Не случайно, първите слова, изречени от Христос, когато е разпнат на кръста са: "Отче, прости им, защото не знаят какво правят". Тук можем да видим, колко силна е любовта на Господа. Той е умрял, за да изкупи нашите грехове - израз на любовта Му към нас и пример. И днес ние трябва да прощаваме на другите. Прошката не е лесна, но тя лекува душата. С нея човек предава в Божиите ръце човекът или ситуацията, която го огорчила. Съществен момент, като християни, е да искаме ежедневна прошка за греховете си, защото ние грешим. Разпети петък е смъртта на нашия Господ Исус. Именно Христос понася наказанието на греховете на всички, които повярват в него", коментира още пастор Тончев. 

По думите му обаче в събитията от разпети петък има и друг акцент върху, който трябва да се замислим. Исус е разпнат между двама разбойника - еднакво виновни. Единият се подиграва с Исус, а другия се обръща към него с думите: Господи, спомни си за мен, когато отидеш в своето царство. Тогава Исус казва: Истина ти казвам, днес ти ще бъдеш с мен в рая“.  "Подобна е ситуацията и днес.Срещаме хора, които цял живот обръщат гръб на Бога и се надяват да отидат в Рая. В тези дни около Възкресение Христово е момент да се замислим и да изберем да следваме Бога, да потърсим прошка, да повярваме в Спасителя. Нека обичаме и ближните си. Сега е време, както да се веселим приятели, така и да мислим за смисъла на нашия живот. Великден е Възкресението на нашия спасител, но то събужда и нас, за да вършим добро. Трябва да бъдем вестители на тези християнски ценности. Бъдете благословени“, пожела духовникът.

Велика сряда: Много се прощава на онзи, който много обича