Децата от ямболското училище „Д-р Петър Берон” се завръщат в клас, ден след като родителите им си ги прибраха по домовете заради възникнала паника. Притесненията им бяха породени от анонимен слух, че ще им ги отнемат.

Директорката на учебното заведение разказа пред NOVA, че суматохата в понеделник се създала за 10-15 минути. „Разплакани родители дойдоха и си взеха децата, без да имат желание да изслушат нито мен като директор, нито учителите. Действието им беше породено от страха, че някой ще им вземе децата и ще ги отдели от семейството им”, коментира тя.

Паника в Сливен: Ромите от „Надежда” опразниха за минути две училища – прибраха си децата (ВИДЕО)

Според нея родителите нямат никакво основание да се притесняват, защото не е имало случаи, в които социалните служби да вземат деца от училище. Полицията разследва как подобна информация е стигнала до родителите в Сливен, Карнобат, Ямбол и други градове.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова заяви, че няма нито стратегия, нито намерения да се отнемат деца от техните родители. „Имаме модел за закрила на детето, който е български. Той не е копиран от други страни. Служи единствено и само да помогнем на децата, които са изоставени и имат нужда”, коментира Русинова.

Премиерът заподозря партийни пастори зад паниката в ромските училища

По думите й има различни организации, които атакуват т.нар. Стратегия за детето. „Тези организации не действат координирано и нямат единни искания”, каза още Русинова.