Бургас първи със собствен кораб, още в петък потегля към острова
Бургас първи със собствен кораб, още в петък потегля към острова / netinfo

В края на тази седмица Бургас ще стане първата българска община - собственик на кораб. Плавателният съд, който ще обслужва туристическата линия до "Света Анастасия", носи същото име като острова. Той ще качи на борда първите си туристи през втората половина на месец август.
"Анастасия" е произведен в Царево. Корабът беше спуснат на вода за първи път днес. До петък предстоят още няколко теста и обучение на екипажа. След това катамаранът потегля към Бургас за първа среща със своя съименник - острова.
"Анастасия" е с дължина 17.90 м., ширина 6.50 м. и капацитет до 110 пътника плюс 4 души екипаж. Той е катамаран "Levаnty", модел "CSP 175" и притежава закрит салон, втора палуба, също с места за сядане. Всички седалки са ергономични, за максимален комфорт при пътуване.
Оборудването включва бар за топли и студени напитки в салона за пътници, климатична уредба, радио и безжичен интернет. По време на пътуването пасажерите ще получават информация за района, любопитни забележителности, информация за атмосферните условия на специално пригодени плазмени телевизори.
Помислено е и за превоза и обслужването на хора с увреждания - допълнително пространство за пътници на инвалидни колички, осигурена е възможност за качване и слизане от палубата, както и свободен обход по целия кораб. Превозното средство отговаря на всички изисквания и стандарти за пътнически кораби.