15 000 долара за фиктивен брак, булки – рецидивисти кръстосват Европа
15 000 долара за фиктивен брак, булки – рецидивисти кръстосват Европа / Снимка: Лалка Димитрова
15 000 долара за фиктивен брак, булки – рецидивисти кръстосват Европа
91347
15 000 долара за фиктивен брак, булки – рецидивисти кръстосват Европа
  • 15 000 долара за фиктивен брак, булки – рецидивисти кръстосват Европа

Организирани престъпни групи набират българки за фиктивен брак с мигранти. За услугата кандидат-младоженци от Афганистан, Пакистан, Ирак или Иран плащат по 15 000 долара. Булката получава едва една десета от тези пари. Сумата обаче гарантира на чужденците легален престой и достъп до социалните системи в Европа.
Данните бяха изнесени на дискусионен форум на тема „Трафик на хора с цел принудителни фиктивни бракове в контекста на новите форми на експлоатация". Срещата събра експерти от комисиите за борба с трафика на хора, магистрати, топ криминалисти и психолози.
Общо десет в национален мащаб са официално регистрираните фиктивни бракове на българки с мигранти в европейски държави от началото на годината до момента. Жертвите са на възраст до 39 години, като има и две непълнолетни момичета, които са предадени на Агенцията за закрила на детето.
В Германия например за първите шест месеца на тази година са регистрирани 1470 фиктивни бракове. 86 са от тях са сключени от български граждани, съобщи Невена Чапек, юрист в асоциация "Деметра". И най-фрапиращият случай- в центъра за настаняване на жени в риск в Бургас в момента се намира младоженка- рецидивист. Това е 25-годишна жена, сключила четири брака с четирима мигранти в четири различни европейски държави. Жената не е от ромски произход, уточниха от асоциация „Деметра". „Проблемът е в липсата на обратна връзка и комуникация между институциите в отделните държави", посочиха експертите. И настояха за криминализиране на фиктивните бракове в България.
Пред "Дарик"- Бургас Десислава Иванова, старши експерт в Националната комисия за борба с трафик на хора допълва: