коронавирус карантина внимание
коронавирус карантина внимание / iStock/Getty Images
Общо 105 са образуваните досъдебни производства за нарушаване на противоепидемиологичните мерки, които се провеждат под наблюдението и ръководството на прокуратурите от Апелативен район – Бургас. Данните обхващат времето от 13 март 2020 г. (когато бе въведено извънредното понижение на територията на Република България, свързано с противодействие на разпространението COVID-19 в страната) до 16.04.2020 г. Тези производства са подсъдни на петте Районни прокуратури, които влизат в обхвата на Апелативни район – Бургас.

Най-голям е броят на досъдебните производства, наблюдавани от прокурори в Районна прокуратура – Сливен. Те са общо 61. Най-недисциплинирани се оказаха жителите на сливенския квартал "Надежда", с превес на ромското население. Припомняме, че териториалният обхват на Районна прокуратура – Сливен включва всички населени места от Област Сливен, както и две села, част от Област Стара Загора.

Прокурори от Районна прокуратура – Ямбол наблюдават общо 24 досъдебни производства, образувани през горепосочения период. Разследванията са за нарушения на противоепидемиологичните мерки, осъществени  в общините от Област Ямбол, както и в населени места от Община Тополовград, Област Хасково.

Най-дисциплинирани са гражданите в Област Бургас. Общо 20 са досъдебните производства, наблюдавани от прокурорите от трите районни прокуратури, имащи подсъдност в областта. Всички те са под ръководството на прокурори от  Районна прокуратура – Бургас, която има обхват на подсъдност в общините - Бургас, Созопол, Камено, Царево, Средец, Царево, Малко Търново, Поморие и Несебър. В Районните прокуратури в Айтос и Карнобат няма образувани досъдебни производства за нарушаване на противоепидемиологичните мерки.

От посочените 105 досъдебни производства две са внесени в съд и са приключили с влязъл в законова сила съдебен акт. Те са в Районна прокуратура – Сливен. По останалите досъдебни производства разследването не е приключило.

Досъдебните производства се взимат на специален надзор от Апелативна прокуратура – Бургас, съобразно указанията на Главния прокурор на Република България.