Водят на ехограф мечока Митко
Водят на ехограф мечока Митко / Дарик - Благоевград, архив

Започна ежегодният преглед на здравословното състояние на обитателите в Парка за танцуващи мечки край Белица. По покана на "Четири лапи" от Германия пристигна зъболекарят д-р Марк Лозе, а от България участват известният офталмолог д-р Йордан Тумбев и деканът на Факултета по ветеринарна медицина към ЛТУ-София проф. Богдан Аминков.

Наред с продължаващата програма за лечение на зъбите на мечките в парка, специалистите ще направят преглед с ехограф на мечока Митко, чието здраве през последните седмици се е влошило, като целта е да се установи дали причината е тумор. Д-р Тумбев ще прегледа очите на спасената от Сърбия  Сейда и на нашата Мариана, като и в двата случая има съмнения за влошено зрение поради катаракта.

Прегледите ще продължат до края на седмицата, като по план трябва да бъдат лекувани 17 мечки. За 5 от тях – Елена, Светла, Рада, Нада и Митко това ще бъде последно поставяне на пломби, след което тяхното зъболечение приключва. Ще бъдат прегледани и мечките, на които зъбите са вече излекувани, за да се провери дали няма нови кариеси.

Почти всички мечки в Белица страдат от развалени зъби и увредено зрение. Причина за това са условията, при които са били отглеждани от предишните си собственици – мечкадарите. На голяма част от бившите танцуващи мечки кучешките зъби са били отрязани, за да се намали рискът от нараняване на собствениците, а останалите зъби са се развалили вследствие на неподходящо хранене. Зрението на немалка част от мечките също е влошено заради големите количества сладко и алкохол, които са им били давани докато са били отглеждани в плен. Някои са ослепели и вследствие на наранявания или малтретиране.