За първи път в Благоевград с внушителен мултимедиен светлинен спектакъл „Градът на съвремието“, съчетан с пиромюзикъл и празничен концерт на ансамбъл „Пирин“, Благоевград ще отбележи 111 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от Османско владичество, съобщиха от Общината.

По време на мултимедийното шоу ще бъдат презентирани 3D ефекти на инфраструктурни проекти, свързани с идентичността и облика на Благоевград.

С историческа възстановка Благоевград чества 110 г. от Освобождението си (СНИМКИ/ВИДЕО)

Зрелищният спектакъл под открито небе ще стартира в 20.30 часа на площад „Георги Измирлиев“. Преди това жителите и гостите на града ще могат да се насладят на тържествен концерт на ансамбъл „Пирин“ под надслов „…и за Свобода“, чийто начален час е 19.30 часа.

Богатата със събития програма за празника на Благоевград ще започне на 5 октомври в 9.00 часа в двора на църквата „Въведение Богородично“.

Там ще бъде отслужена панахида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество и в знак на почит ще бъдат положени цветя пред паметната плоча на генерал Спас Георгиев и на паметните знаци в двора на черквата.

В 10.00 часа на площад „Македония“ ще бъде издигнато националното знаме на Република България, а веднага след това в 10.30 часа на площад „Мите Марков“ ще бъдат положени венци и цветя на паметника на Македоно-Одринското опълчение „Майка България“.

Честванията ще продължат с тържествена сесия на Общински съвет от 17.30 часа в зала „22 септември“.