Историческата възстановка „Утрото на свободата“, посветена на освобождението на Горна Джумая, бе гвоздеят на тържествата по повод Освобождението на Благоевград от Османско владичество.

БГНЕС

Тържествата започнаха с издигане националния флаг на пл. "Македония", венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Македоно-одринското опълчение. Възстановката се проведе в старинния квартал "Вароша"

БГНЕС

Денят на Освобождението-5 октомври, започна с панихида за загиналите за Освобождението на Горна Джумая от османско владичество и полагане на цветя на паметния знак на
Майор Иван Павлович Орлински, на паметната плоча на генерал Спас Георгиев в двора на черквата „Въведение Богородично“.

БГНЕС

Във възстановката участваха клубове „Традиция“ от цялата страна, възпитаниците на Центъра за личностна и творческо развитие на децата, ансамбъл „Пирин“ и други.

БГНЕС

Горна Джумая се освобождава на 5 октомври 1912 г. от части на Седма Рилска дивизия, чийто победоносен поход продължава на юг до пълното освобождение на Пиринска Македония и присъединяването й към майка България.

БГНЕС

БГНЕС

Празничният 5 октомври продължава след обяд с Научна кръгла маса „110 години Свобода“ в зала „22-ри септември“, а от:18:00 часа се провежда и тържествена сесия на Общинския съвет; От 19.30 часа е концертът на Ансамбъл „Пирин“. 

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС

БГНЕС