/ Снимка: БГНЕС
Окръжна прокуратура-Благоевград изготви протест срещу постановената 12-годишна присъда „лишаване от свобода“ на 39-годишния Емил Първанов-Ембака за умишлено убийство на магистрала „Струма“ преди три години.

Проговори Емил Първанов - обвинен за убийството на работник на "Струма" (ВИДЕО)

На 26 юни 2015 година при преминаването с личния си автомобил през забранен участък за движение на аутобана Емил Първанов и семейството му са спрени от служителя на "Агромах" Николай Чивиев. След словесни нападки между двамата с палката си Чивиев счупил предното стъкло на автомобила на Първанови. Ембака се приближил и хвърлил по Чивиев голям камък, който го ударил в главата. Пострадалият бил транспортиран към болница, но на път за лечебното заведение издъхнал.

Адвокатът на Ембака: Било е неизбежна самоотбрана, ще го защитавам от сърце

На 28 юни тази година Окръжният съд в Благоевград постанови 12 години затвор за Първанов. Той трябва да плати както разноските по делото, така и общо 340 000 лв. обезщетение на близките на убития. Решението не е окончателно и подсъдимият остава с мярка за неотклонение подписка, реши съдът.

Пуснаха на свобода Ембака, обвинен за убийството на магистрала "Струма"

Прокуратурата счита наложеното на подсъдимия наказание за несправедливо, поради което изготви протест пред Софийския апелативен съд. Според обвинението престъплението е било извършено от Първанов по хулигански подбуди и се прави искане за изменение на присъдата, като се увеличи размерът на наказанието до двадесет години „лишаване от свобода“.

Адвокатът на Ембака: Свидетел е заснел убийството на „Струма"

Протестира се и мярката за неотклонение на Емил Първанов, която въпреки постановената осъдителна присъда остава „подписка“, като съдът е преценил, че не е налице реална опасност той да се укрие.