Пуснаха на свобода Ембака, обвинен за убийството на магистрала Струма
Пуснаха на свобода Ембака, обвинен за убийството на магистрала Струма / БГНЕС

Софийският апелативен съд освободи от ареста обвинения за убийството на магистрала „Струма" от миналото лято Емил Първанов-Ембака. Той излиза от ареста с най-леката мярка „подписка", тъй като 8-месечният срок, в който може да остане задържан е изтекъл. Ембака попадна зад решетките на 9 септември след като 2- месечно укриване от властите.

Адвокатът на Ембака: Свидетел е заснел убийството на „Струма"

Само два дни преди срокът, предвиден в закона за задържане на лице, обвинено в убийство, да изтече, прокуратурата предприела нови действия по делото с Емил Първанов- Ембака. Държавните обвинители изпратили призовка до адвокатите му, за да му повдигнат по-тежко обвинение - за убийство по хулигански подбуди. Те обаче не получават призовката и така Първанов остава със старото обвинение, а в тази ситуация единствената възможност пред съда беше да го пусне на свобода. Апелативните магистрати обаче разкритикуваха работата на прокурорите, които са действали непосредствено преди крайния срок.

Адвокатът на Ембака Димитър Марковски коментира пред медиите, че също не си обяснява забавянето на прокуратурите и уточни, че за 8 месеца те все още не са разпитали клиента му за фаталната случка на магистралата:

"Чух какво беше определено на Софийския апелативен съд, че това нещо е могло да се случи още преди 8 месеца. Желанието на прокуратурата е да бъде узаконен единен законен арест на Емил Първанов към днешна дата. Максималният срок на задържане по първоначалното обвинение, чухте Апелативния съд, който стриктно изпълнява процесуалните изисквания в закона, е осем месеца. Този срок е изтекъл на 9-и. Първанов, първо, че има презумпцията за невинност към този момент. Това е един невинен български гражданин, който три, а днес започва и четвърти ден, незаконен арест към него", каза адвокат Марковски.

Марковски обясни, че нови доказателства по делото не са събрани и по-тежкото обвинение, което прокуратурата иска да повдигне на Емил Първанов не е мотивирано. Според адвоката по този начин държавните обвинители искат просто да продължат престоя Ембака в ареста. По думите му излизането на свобода притеснява клиента му, тъй като той се страхува за живота си, заради множество заплахи.

Ембака сам пожела да е в ареста

Емил Първанов- Ембака беше задържан от властите на 9 септември след като повече от два месеца беше в неизвестност. Той се укри непосредствено след като преби до смърт строителния работник Николай Чивиев на 26 юни миналата година.