Определиха секционни комисии за евровота

Определиха секционни комисии за евровота
Определиха секционни комисии за евровота / Пресцентър

Със заповед на кмета Апостол Апостолов, съгласно законовите разпоредби, определиха броя, обхвата и местоположението на избирателните секции на територията на община Симитли.

Жителите ще упражняват правото си на глас в 26 секционни избирателни комисии, като броят и местонахождението им е непроменен от последните произведени избори, тези през месец май миналата година, когато гласувахме извънредно за парламент на България.

9 са секционните комисии в град Симитли, в селата Брежани, Долно Осеново и Черниче гласоподавателите са разпределени в по две секционни комисии за всяко населено място. 3 са СИК в село Крупник, по една секция, съобразно броя гласоподаватели се разкрива за изборите за Европейски парламент в селата Сенокос, Ракитна, Полето, Полена, Мечкул, Сушица, Железница и Градево.

27-ма СИК е определена да обслужва избиратели с двигателни и други специфични потребности. Т.нар. мобилна СИК ще бъде сформирана при подадени минимум 10 заявления от хора, които декларират желанието да гласуват у дома, поради невъзможност за придвижване до избирателната секция по местожителството им.

"Всеки, който желае да упражни правото си на глас ще му бъде осигурена тази възможност. Дори и да бе се съберат необходимия минимален брой заявления за сформиране на мобилна СИК, от общинска администрация Симитли осигуряваме автомобил и специализиран персонал, който да асистира на гласоподавателите за придвижване до секционната комисия, в която гласуват. Такава ни е практиката на всички избори", коментира секретарят на общинска администрация Симитли Виолета Айкова, която пряко е ангажирана с техническата подготовка за провеждане на изборите.В общинска администрация вече е сформиран екипът за организационно- техническата подготовка за изборите за ЕП през месец май.

След сформирането на РИК предстоят и провеждането на консултации с парламентарно представените партии и коалиции на територията на община Симитли за попълване състава на секционните комисии, които ще работят на територията на общината.