Красота, непреходност и приятелство бележат 1-ия Българо-македонски фестивал
Красота, непреходност и приятелство бележат 1-ия Българо-македонски фестивал / netinfo
С представяне на празника Св.Спиридон в Общинския исторически музей започна вторият ден от Българо-македонския фестивал, който се провежда за първа година в Гоце Делчев. Гостите от Македония посетиха с. Баничан, където се запознаха с различни обичаи – Гергьовденска люлка и други забавни ритуали. 

Важна част от фестивалната програма са вкусните кулинарни фантазии, които участниците можаха да опитат в хотелски комплекс "Барото". В рамките на вчерашния ден беше посетено и с. Лещен - едно от най-привлекателните и автентични места за селски туризъм в България.  

Направена бе романтична разходка до глинената къща. Къщурката, с прекрасен панорамен изглед към Пирин, е построена през лятото на 2005 г. в курортното селце, което е един от бисерите на Родопите. 

Идеята за направата й е взета от подобни къщички,намиращи се в джунглите на Венецуела. Много хора я определят като"Къщата на Хобитите" на "Трите прасенца", на „Сем. Флинтстоун” и много др.

Три думи описват Българо-македонския фестивал, който бе закрит снощи, според водещата на програмата - актрисата Албена Ставрева – "красота, непреходност и приятелство – „израз на отличните отношения между двата народа – българския и македонския, защото културата създава мостове”.

Над 250 бяха участниците в трансграничния българо-македонски фестивал, който се проведе в Дома на културата в Гоце Делчев през двата почивни дни.