Експерти разсясниха вредите от оранжерийната белокрилка
Експерти разсясниха вредите от оранжерийната белокрилка / netinfo

Характерните за Благоевградски регион вредители по зеленчуковите култури и механизмите за борба с тях бяха представени на среща от експерти от Областна дирекция по безопасност на храните – Благоевград и земеделски производители в община Симитли.

Предвид тазгодишното намножаване на оранжерийната белокрилка експертите към отдел „Растителна защита” насочиха вниманието към агротехническите мероприятия и растителнозащитните средства, които земеделските стопани могат да приложат за намаляване плътността на вредителя.

Експертите подчертаха, че насекомото изгражда изключително бързо резистентност към препаратите за растителна защита, затова стопаните трябва да водят целенасочена и професионална борба с него. От ОДБХ обясниха, че третирането трябва да бъде съобразено с температурните условия, етапите на развитите на вредителя, както и спецификите на самото третиране.

Специалистите подчертаха, че е от изключителна важност, борбата да се извършва едновременно от всички земеделски производители на зеленчукови култури в общината, за да се постигне желания ефект.

Третирането трябва да се осъществява прецизно и ефективно, за да се гарантира и безопасността на хранителните продукти, които се произвеждат и консумират