/ / ThinkStock/Getty Images
Административният съд в Благоевград е разгледал и обявил за решаването делото по оспорване на решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) - Благоевград, съобщиха от там.

Административен съд спря решението на ОИК за отстраняването на кмета на Благоевград

В хода по същество жалбоподателят Румен Томов поддържа искането за отмяна на оспореното решение със съображенията, че не е мотивирано и не е пропорционално на закъснението от тринадесет дни за заличаването му като едноличен търговец в Търговския регистър.

Именно това закъснение беше причина за подаден сигнал до ОИК в началото на декември 2019 година от предишния градоначалник на Благоевград Атанас Камбитов. След сигнала ОИК разгледа свързаните със сигнала документи и на свое заседание реши да не прекратява предсрочно пълномощията на Томов като кмет.

Четири партии, участвали със свои представители на местните избори през 2019 година, оспориха решението на ОИК пред Административния съд в Благоевград. Съдът не потвърди взетото от ОИК решение, а Румен Томов обжалва пред Върховния административен съд решението на съда в Благоевград. Решението на ВАС потвърди решението на съда в Благоевград.

На 28 април тази година ОИК-Благоевград заседава отново и взе решение да прекрати предсрочно пълномощията на Томов като кмет на общината. На 30 април беше свикано извънредно заседание на Общинския съвет.

След 3-часово заседание ОИК отстрани кмета на Благоевград

На него за временно изпълняващ длъжността кмет общинските съветници избраха Ясен Попвасилев, който до този момент беше заместник-кмет в екипа на Томов. Само четири дни по-късно - на 4 май, Административният съд в Благоевград спря предварителното изпълнение на решението на ОИК, с което се прекратяват предсрочно пълномощията на Томов като кмет. Румен Томов оспори решението пред съда с жалба, в която е посочено особено искане за спиране на предварителното изпълнение.

Така Румен Томов застана отново начело на общинската администрация. Днес на заседание на Общинския съвет съветници от групата на БСП предложиха да бъде отменено решението от 30 април, с което местния парламент избра временно изпълняващ длъжността кмет до провеждане на нови избори. Гласовете "за" не бяха достатъчни точката да се включи в дневния ред.
БТА