/ БГНЕС
Общинската избирателна комисия прекрати пълномощията на кмета на Благоевград инж. Румен Томов на заседание, продължило близо 3 часа. 

Малко преди отстраняването представителите на БСП в ОИК поискаха 5-минутна почивка. От 20,38 до 21 ч обаче четиримата от БСП не е върнаха в залата. Председателят Мартин Бусаров ги потърси по телефоните, но се оказа, че никой от тях не си вдигна телефона. Това наложи заседанието на ОИК да продължи с останалите 9-има членове. Всички единодушно гласуваха за прекратяване пълномощията на кмета.

До отстраняването на Румен Томов се стигна след окончателно решение на ВАС. Магистратите са категорични, че кметът е нарушил Закона за местното самоуправление и местната администрация. В едномесечен срок след избирането си той е прехвърлил едноличната си фирма на сина си, но не е предприел действия по заличаването й. Направил това седмица след изтичане на срока.

За нарушението сигнализира бившият кмет на Благоевград Атанас Камбитов. 

Днешното решение на ОИК ще бъде изпратено на ЦИК, откъдето да уведомят президента Румен Радев и той да насрочи нови избори за кмет. Ще се изпрати и на председателя на ОбС, за да може той да насрочи сесия за избор на временно изпълняващ кмет.