/ ThinkStock/Getty Images
Основна тайна на вкусната великденска трапеза е да прекарате с хората, които обичате. Храната, дори и да не се получи идеална, не е проблем, съветва шеф Таньо Шишков. В кулинарен аспект ключът според него е готвенето с пресни и свежи продукти. Използвайте незамразено месо, пресни, хубави зеленчуци за салати и гответе с любов, препоръча пред БТА Шишков.

Как да познаем качествените яйца и агнешко месо?

Шарените яйца, козунакът и печеното агнешко са задължителните ястия за Великденската трапеза. За разлика от Бъдни вечер, когато на масата трябва да присъстват нечетен брой постни ястия, за Великден няма такова изискване. Всяка домакиня обаче се стреми да подготви богата и красиво украсена празнична трапеза.

Розмаринът и ментата придават неповторим вкус на агнешкото

Комбинация с подправките розмарин и мента придава неповторим вкус на агнешкото месо, твърди Таньо Шишков. Експериментирайте и пригответе малко по-различно агнешко от досегашните, призовава популярният кулинар. Според него не е нужно винаги да се готви само с бут и плешка, затова препоръчва рецепта с агнешки ребра.

Ребрата преминават през две термични обработки, обясни Шишков. Агнешкият котлет с ребра се запечатва на тиган, след което се довършва във фурна на 220 градуса за петнайсетина минути. При запечатването месото се поръсва със сол, пипер, накрая се декорира с розмарин и мента. Приготвянето отнема не повече от час, увери шеф-готвачът.

Колко струва качественият козунак?

При печене на бут и плешка времето е повече - два, или два часа и половина във фурна на 180 градуса под фолио, уточни Шишков. Като известен сомелиер той съветва гозбата да се комбинира с червено вино и препоръчва сортовете каберне совиньон и мерло. Виното и храната са неразделни, те винаги вървят ръка за ръка, Великден не може да бъде изключение, убеден е изкусният майстор в кухнята.

Дроб сърма
ThinkStock/Getty Images

Гарнитурата е дроб сърма, салата е зелена, припомни традиционното великденско меню готвачът. Той посъветва да се експериментира с разнообразни видове марули, като се добави айсберг, рукола и др. Така ще стане интересно и ще впечатлите вашите гости, смята Шишков.

Според него хубаво е да се използва още краставица, домат, сега навлизаме в сезона на изобилие на зеленчуци, така че изборът е голям, допълни Шишков. Яйцата да са пресни и добре сварени, подчерта кулинарът.

За хората решили да не нарушат диетата си и да прекарат здравословен Великден шеф Шишков препоръча да изключат от менюто си дроб сърмата. По думите му здравословното хранене, което включва протеини и зеленчуци, т.е. месо и салати, допуска да бъде прескочена дроб сърмата, като по този начин се елиминира въглехидратният ориз.

Великден трапеза
ThinkStock/Getty Images

За козунака се доверете на рецептата на вашата баба

Доверете се на рецептата на вашата баба и ще направите най-вкусния козунак, който сте яли като дете, напътства още Шишков. По думите му най-важно е да се следват точните рецепти и пропорции. Козунакът е много трудоемък.

Как да си омесим козунак в пералнята?

Не се притеснявайте, ако не се получи, моят също не стана от първия път, успокоява кулинарът. Той призна, че меси козунак по стара рецепта, която не помни наизуст.

Любовта трябва бъде част от съставките на всяка гозба и тогава ще бъде най-вкусната, не пропуска да напомни Таньо Шишков.

Великден трапеза
ThinkStock/Getty Images

БТА