Председателят на КЗП Димитър Маргаритов
Председателят на КЗП Димитър Маргаритов / БГНЕС, архив
Дежурни екипи на Комисията за защита на потребителите  ще консултират потребителите и ще извършват проверки по време на Великденските празници. Това е съобщил председателят на комисията Димитър Маргаритов пред БНТ.

Как да познаем замразеното от свежото агнешко на пазара?

Комисията ще насочи усилията си към контрола върху веригите за хранителни стоки. "Някои продукти ще бъдат предлагани с намаление, което следва да е действително. Това означава, че стоката трябва да е продавана на старата цена определен период от време", обясни Маргаритов. Той отбеляза, че е има много добър синхрон с Българската агенция по безопасност на храните, при съвместните проверки ефективността е още по-голяма. Контролират се обозначенията върху етикетите, съответствието със съдържанието, обявяването на цените.

Основно, за което винаги трябва да се внимава при пазаруване по време на празници, са примамливите оферти, включително в интернет пространството, предупреди Маргаритов.

280 000 българи тръгват на път по Великден

"Осъществяваме засилен контрол и върху предлаганите оферти на туристическия пазар. Пътуванията, включително записвания в последните минути за Великденските празници, както и започналите записвания за предстоящия летен сезон", добави Маргаритов.

Инспекциите на КЗП по Черноморието започват през май. Първият етап от кампанията ще обхване заведенията и хотелите, в които са констатирани нарушения в минал период, за да се установи дали нередностите са отстранени. Виртуални приемни ще бъдат на разположение на туристите за оказване на помощ при нарушения в търговските и туристическите обекти по морето.