месо
месо / Guliver/Getty Images
Започват масови проверки на храните преди Великден и Гергьовден. От Българската агенция по безопасност на храните ще проверяват търговци и производители по пазарите и търговските вериги. „Най-важното е потребителите да не купуват храна и бои за яйца от хора, които продават по тротоарите и от багажниците на колите си“, предупреди експертът от Българската агенция по храните д-р Райна Иванова.

Българските яйца са най-евтините в Европа

Тя обясни какво ще проверяват експертите на Българската агенция по безопасност на храните. "По-голямо внимание ще отделим на храните, които традиционно се консумират по Великденските празници и Гергьовден-козунаци, яйца, пресни салати, бои за яйца, агнешко месо", обясни д-р Иванова.

Колко струва качественият козунак?
 
Експертът подчерта, че всеки потребител трябва внимателно да следи за качеството и произхода на стоката, която купува. "При купуване на агнешко месо хората да гледат дали има печат на плешките и бутчетата. Той трябва да съдържа държавата производител, както и номер на предприятието. На яйцата трябва да има щемпел, който се състои от две букви и шест цифри", каза д-р Райна Иванова.

КЗП: Внимавайте с примамливите оферти по празниците

Ако попаднем на недобросъвестни търговци можем да сигнализираме на телефоните на областните агенции по безопасност на храните, които могат лесно да бъдат намерени в интернет, както и на горещия телефон 0700 122 99.
 
От агенцията продължават с проверките и през почивните дни.