Яйца, пиленце
Яйца, пиленце / ThinkStock/Getty Images
Цените на яйцата няма да скачат преди Великден, потвърди за Дарик Ивайло Гълъбов, член на Управителния съвет на Съюза на птицевъдите в България и производител. От организацията ще настояват пред новото правителство да се въведе диференциран ДДС, както е в повечето европейски страни.

Колко струва качественият козунак?

Хората от бранша у нас опровергаха информацията, че полските яйца са по-евтини. Ивайло Гълъбов изчисли, че именно родните яйца са на по-ниска цена на пазара към момента.

КЗП: Внимавайте с примамливите оферти по празниците

"Пазарът на яйца определено е доста динамичен преди Великден. Българското производство е напълно достатъчно да задоволи повишеното търсене. Традиционно по празниците се появяват и вносни яйца. Основният фактор, който определя пазара, е потребителското търсене", обясни Гълъбов.

Агенцията по храните с предпразнични проверки

По негови думи решаваща е ролята именно на потребителя кои продукти ще подкрепи. "Ако избере висококачествени продукти, ще стимулира производството им, т.е. ако избере български яйца, ще подкрепи българската икономика. Искрено се надяваме това да се случи, а ние ще направим всичко необходимо да има на пазара пресни и висококачествени яйца на конкурентна цена", каза Ивайло Гълъбов.

Как да познаем замразеното от свежото агнешко на пазара?

Той бе категоричен, че цената на българските яйца в момента е най-ниската в Европа. Ивайло Гълъбов отправи апел да се купуват яйца от родни производители.