/ Дарик - архив
В Панагюрище назрява протест срещу освобождаването на Пъков
96348
В Панагюрище назрява протест срещу освобождаването на Пъков
  • В Панагюрище назрява протест срещу освобождаването на Пъков
Идея за протест срещу предсрочното освобождаване на бизнесмена Цветан Пъков назрява в родния му град Панагюрище. Името му нашумя, след като на 14 април 2015 година прегази с джипа си 6-годишния велосипедист Петьо Гевечанов.
 
За смъртта на детето Цветан Пъков получи четири години лишаване от свобода, от които до момента е излежал три години и шест месеца в затворническо общежитие от открит тип в Казичене.

Бащата на убития на пътя Петьо: Не вярвам в правосъдието ни, но има Господ
 
Малката присъда тогава стана повод за поредица от протести в Панагюрище и Пловдив с искане за минимум 10 години затвор и доживотно отнемане на шофьорската му книжка. Участниците твърдяха, че той е системен нарушител на пътя и е опасен с арогантното си поведение.
 
След решението на съдия Десислав Любомиров от Софийския градски съд за предсрочно освобождаване последва светкавична реакция на прокуратурата – беше внесен протест с мотива, че целите на наложеното наказание не са изпълнени. Предстои ново заседание по казуса в Софийския апелативен съд.

Убиецът на 6-годишния Петьо от Панагюрище може да излезе от затвора предсрочно
 
Темата за нови протести беше повдигната в групи на панагюрци в социалните мрежи, като там засега няма посочена дата, нито конкретни искания. Дискусията обаче е оживена, а хората са повече от разгневени. Потребители припомнят стари прегрешения на Цветан Пъков. Публикуват се отново репортажи за други негови жертви на пътя. Като Ненка Поптолева и Христо Христов, които в телевизионни интервюта разказват, че са били блъснати от джипа на бизнесмена и са лекували травмите си месеци наред. Но не са подали жалби, защото така били посъветвани. Факт е, че до деня на инцидента с Петьо Гевечанов Пъков не е осъждан за престъпления в транспорта. По официални данни на МВР в регистрите на КАТ са вписани 20 негови нарушения, 13 от тях са завършили с актове.

Прокурор протестира освобождаването на Цветан Пъков
 
Част от съгражданите на Пъков признават, че не биха се включили в протест, защото също като родителите на загиналото момченце – Петър и Десислава Гевечанови, не вярват, че ще има резултат. Те самите се опитват да изживеят радостта от третия си син – Божидар, който по стечение на обстоятелствата се роди точно в деня, когато се разбра, че Пъков е поискал да бъде освободен. Други хора от средногорския град са категорични, че протест трябва да има и са готови да се включат, но не смеят да влязат в ролята на инициатори.
 
Негова съгражданка, която е в близки отношения и с двете семейства – Пъкови и Гевечанови, декларира, че би участвала в протест, ако е срещу неефективността на съдебната система, защото е абсурдно за отнет човешки живот да се наложат само четири години при облекчен режим и да не се излежат докрай. 
 
Друга прогноза на местни хора е, че дори да не се стигне до нови протести, панагюрци няма да приемат добре присъствието на Цветан Пъков и той сам ще се принуди да се премести от града.