Откриха 800 тъмни галактики в Косите на Вероника
Откриха 800 тъмни галактики в Косите на Вероника / ThinkStock/Getty Images

Американски астрономи са открили в съзвездието Косите на Вероника повече от 800 галактики, крайно бедни на звезди. Учените предполагат, че те продължават да съществуват, а не се разпадат, благодарение на голямо количество тъмна материя. Резултатите от наблюденията изследователите са публикували в статия, качена в електронната библиотека на Корнелския университет /САЩ/, предаде ТАСС.

Астрономи откриха предшественици на големите галактически купове

"Ние съобщаваме за откриването на близо хиляда много разредени галактики в съзвездието Косите на Вероника, около 40 процента от които по размер са съпоставими с нашата галактика, с Млечния път. Изчисленията ни не са пълни, но данните са с 10-20 пъти по-големи от предишните" - твърдят в статията Джин Кода от Университета на щата Ню Йорк и негови колеги.

Заснеха феномен, предсказан от Айнщайн преди 100 години

Преди Питър ван Докум от Йейлския университет и негови колеги откриха в Косите на Вероника 47 галактики с много ниска плътност на материята, чието съществуване "се вписваше" в съществуващите теории. Сега Кода и неговите колеги са добавили към тях още 854 такива необичайни обекта, анализирайки данните от японския телескоп "Субару", който се намира на Хаваите.

Астрономи откриха 11 галактики „бегълци"

Много от откритите галактики по размер са съпоставими с нашата, а звездите в тях са около 1000 пъти по-малко.

Астрономи откриха най-отдалечената галактика

Притеглянето на другите галактики в галактичния куп би трябвало бързо да ги "разбие", но наблюденията показват, че звездите в тъмните галактики са стари, тоест те съществуват отдавна в съзвездието. Следователно нещо ги удържа от разпадане. Учените предполагат, че това е голямо количество тъмна материя, която съставлява 99 процента от масата на подобни галактики.

Учени откриха най-ярката галактика във Вселената

Учените са на мнение, че тъмните галактики са характерни за галактичните купове. Кода и неговите колеги предлагат няколко евентуални механизма за загубата на газ от тъмните галактики, който е необходим за образуването на нови звезди.

Астрономи откриха първото поколение звезди във Вселената

Възможно е това да е станало заради гравитационно взаимодействие със съседни галактики, заради едновременен взрив на няколко сръхнови или заради това, че при движението на галактиките в съзвездието газът в галактичния куп е "издухал" газа, който се е намирал в самите галактики.

Статията на учените ще бъде публикувана в сп. Astrophysical Journal Letters.

Източник: БТА