Македонският премиер Зоран Заев
Македонският премиер Зоран Заев / БГНЕС
Възможно е много бързо да бъде намерено решение на откритите въпроси с България. Това каза македонският премиер Зоран Заев, минути след приключване на консултативната среща при президента Румен Радев в София.

„Ние подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение“, посочи Заев.

Днес българският премиер Бойко Борисов, заедно с членове на кабинета и ръководители на отговорните институции взеха участие в консултативна среща при Румен Радев, на която бяха разгледани отношенията на България с Република Северна Македония в контекста на евентуалното решение на Европейския съвет за покана за започване на преговори за членство на страната.

Общата ни история с Македония събра президент и премиер на „Дондуков” 2

„Ние подписахме Договор, с който приехме, че имаме обща история. Разбира се, че част от историята ни е отделна и в двете държави. В този дух аз вярвам, че комисиите ще намерят решение“, посочи Заев.

Борисов: Важно е Северна Македония да е в ЕС, но не и за наша сметка

„Комисията е експертна и тя е създадена, за да дефинира нещата. Нашите призиви са да бъдат направени смели крачки, основани на фактите и истината. Призоваваме да се намери решение и не е достатъчно само нашата страна да има воля, подобно нещо е необходимо и от България“, подчерта Заев.

Македонският премиер е убеден, че и този исторически момент ще бъде преодолян.

"С Договора доказахме политически, че искаме сътрудничество с България и продължаваме в тази насока. Вярвам, че и тази част от историята, за която говорим сега, ще бъде преодоляна. Целта е да укрепим приятелството и добросъседството. Очакваме да бъде намерено решение. България е сред нашите най-големи поддръжници за ЕС“, заяви македонският премиер.

Радев: България ще излезе с национална позиция за членството на Северна Македония в ЕС

„Вярвам, че тя ще докаже това и при получаването на дата след 15 години кандидатстване. Няма нужда от загриженост. Приемаме тревогата и препоръките от България. Вече работим с комисиите, ще имаме заседания и ще искаме и двете държави да бъдат щастливи и удовлетворени при постигането на решение“, каза още Заев.
БГНЕС