/ БГНЕС
В нея ще залегнат българските условия за подкрепа на македонското членство
Правителството ще изработи национална позиция за Северна Македония и нейните критерии и изисквания трябва да станат задължително условие за приемането й в Европейския съюз.

Тези условия обаче трябва да бъдат поставени предварително и да се изпълняват, в противен случай няма да се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това стана ясно след консултативната среща в президенство по повод отношенията ни със Северна Македония и липсата на резултат от преговорите по спорните въпроси за общата ни история.

"Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие -  необходими са незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Тези изисквания и критерии следва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължително условие за приемането на Северна Македони в ЕС. Правителството се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС, а също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап, и то с ясни измерители. Такава една позиция следва, разбира се, да бъде представена и в парламента", заяви президентът Румен Радев на пресконференция след срещата в Президентството, инициирана от него. 

Общата ни история с Македония събра президент и премиер на "Дондуков" 2

Според държавния глава особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на надписи в музеи, паметни плочи и на позициите в обществените медии, защото постигането на европейско добросъседство трябва да бъде основен критерий за успешен преговорен процес.
 

КОНСУЛТАТИВНА СРЕЩА Румен Радев
БГНЕС


"Трябва да се очертаят червените линии. Европейската интеграция на Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност, като разменна монета. Трябва много ясно да се поставят открити условия предварително, а при неизпълнението им да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да бъде ясно предварително, да бъде заложено в самото начало на даване на старта на преговорния процес", уточни държавният глава.

Борисов: Важно е Северна Македония да е в ЕС, но не и за наша сметка

Той настоя, че една такава позиция ще е полезна не само на България, но и на ЕС, и на Северна Македония.

"Една такава открита, конкретна и конструктивна позиция ще бъде не само в защита на българския национален интерес, тя ще бъде полезна и на ЕС, защото няма да допусне внасяне на междусъседски проблеми в нашето европейско семейство и ще покаже зрелостта на България. Ще бъде от полза и на Северна Македония, защото ще внесе ясни европейски критерии и устойчивост на процеса на европейското приобщаване", обясни Румен Радев. 

Каракачанов: Без подкрепа за Македония в ЕС, докато не изчисти историята от фалшификации (ВИДЕО)

Президентът подчерта, че България винаги е подкрепяла евроатлантическата перспектива за Северна Македония и припомни, че първи ние сме признали независимостта й. Той посочи и че българското правителство е инициирало подписването на договора за добросъседство, но той не дава очакваните резултати.

"Той се очакваше да реши наслоените проблеми в нашите отношения и да даде импулс в развитието на тези отношения. Липсата на конкретни условия и срокове обаче доведе до драстичното изоставане в неговото изпъленние. Въпреки огромните положени услилия от българската страна, съвместната комисия не постигна особени резултати, особено напоследък те са обезпокоителни. А също така и поведението на нашата съседка поражда несигурност и  недоверие", заключи Радев.

Ултиматум: ВМРО напуска властта, ако подкрепим Македония за членство в ЕС (ВИДЕО)

Държавният глава посочи и че на днешната среща е поставил и въпроса за еърполисинг на въздушното пространство на Северна Македония.

"Имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО и разбира се, в диалог с нашите партньори, така че да поеме своята част от отговорността и да се включи в носенето на такова дежурство на ротационен принцип. За това нещо имаме и средства, и възможности. Това ще покаже конструктивната и отговорна роля на България в регионален и съюзнически план", завърши президентът.