Условието да гласуваме "за" на 17 октомври е македонските историци да признаят общата ни история
Ако Министерският съвет (МС) не отложи въпроса с подкрепата ни за членството на Македония, докато тя не изчисти историята от фалшификации, ВМРО ще напусне управлението. Това стана ясно от думите на вицепремиера и лидер на партията Красимир Каракачанов в ефира на "Неделята на NOVA".

Той ще поиска правителството да излезе с такава позиция преди 17 октомври, когато предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от Европейския съюз да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. „Причината не е само изказването на Пендаровски, а заради цялата политика, която Македония води. Тя не изпълнява договора за добросъседство. Активно работих за сключването му ”, заяви Каракачанов.

Каракачанов заяви, че в случай че МС отхвърли подобно решение, депутатите на ВМРО ще напуснат мнозинството. По-рано в позиция по темата във Фейсбук Каракачанов написа, че е скептичен за македонската страна ще надмогне себе си и ще изчисти фалшификациите.



По повод липсата на резултат от работата на българо-македонската комисия, която имаше задача да постигне общ прочит на историята ни в учебниците, лидерът на ВМРО заяви:

"Тази комисия съществува вече от почти 2 г, но резултатите от работата ѝ, ако въобще има такива, са крайно разочароващи. Вината за това е изцяло на македонската страна, която постоянно бави темпото, прави обструкции и се опитва всячески да преиначава значението на оригиналните исторически документи, като постоянно ги тълкува и „обективизира“ от днешна гледна точка.  Всичко това се прави с една-единствена цел - да не се допусне по никакъв начин „признаване“ на каквато и да е българска идентичност, на която и да е историческа личност от Македония. Македонските историци в комисията са отдадени цялостно на това да защитят максимално титовата и антибългарска конструкция на македонизма. Последните няколко заседания на Комисията са тотална катастрофа и това беше констатирано и от самите нейни членове", написа в профила си Каракачанов. Той припомня и позицията на премиера Бойко Борисов, че решението ни ще зависи от договореното в смесената историческа комисия между двете страни.

Утре темата за Северна Македония ще се обсъжда  при президента по негова инициатива с участието на министър-председателя, външния министър, представители на парламента и на ръководството на комисията от българска страна. Вицепремиерът Каракачанов също ще присъства на срещата на "Дондуков" 2.
NOVA