/ БГНЕС
Да спрат да си играят с историята, призова премиерът
Изключително важно е Северна Македония да бъде приета в ЕС, но това не трябва да бъде за наша сметка. Това каза премиерът Бойко Борисов след консултативната среща в президентството.

"Нека спрат да си играят с историята, миналото и да се концентрират върху бъдещето", апелира към македонците българският министър-председател.

"Това бъдеще пряко ни интересува -  да бъдем заедно в ЕС. Нашата позиция е изключително ясна - важно е да бъдат приети в ЕС, но и да разберат, че зависи от тях си и че не може за наша сметка да стане това, прекроявайки историята", отсече Борисов.

Общата ни история с Македония събра президент и премиер на „Дондуков” 2

Борисов призова съвместната комисия да направи още срещи и да излезе с решение, но това да стане преди 15 октомври. Премиерът настоя и че Албания трябва да върви заедно с Македония към преговори за членството им в ЕС.

"Да не продължава тази братоубийствена война - по-близки хора нямаме. И ние да ги спрем за ЕС, би било в историята записано, че когато всички са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Затова апелирам към тях и към всички останали - комисията да направи бързо срещи, не на 15-ти, и да излезе с решение", коментира Борисов пред журналисти.

Министър-председателят благодари на държавния глава за срещата за отношенията ни със Северна Македония, но разкритикува лидерите на партиите, които не се отзоваха на поканата на Румен Радев и го определи като "неуважение към президента".

Борисов участва в консултативната среща на "Дондуков" 2, свикана от президента Румен Радев по повод безрезултатността от работата на българо-македонската комисия от историци, които трябваше да изчистят учебниците от неверни интерпретации на общата ни история.