/ БГНЕС
Започна консултативната среща при президента по повод отношенията ни със Северна Македония и по-конкретно - липсата на резултат от преговорите между историците в смесената българо-македонска комисия. Комисията от български и македонски учени имаше за задача да изчисти общата ни история от спорни въпроси, фалшификации и децата на двете съседски държави да изучават в учебниците събитията от изминалите векове обективно и без идеология.
 

среща Македония
БГНЕСРумен Радев покани на разговор по тази трудна тема премиера Бойко Борисов, както и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която обаче още се възстановява след катастрофата и е замествана от заместник-председателя на парламента Емил Христов.

България, Гърция, Румъния и Хърватия искат Албания и Северна Македония в ЕС

На "Дондуков" 2 дойдоха още външната министърка Екатерина Захариева, вицепремиерът Красимир Каракачанов, председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова, представители на парламентарните групи, както и съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония проф. Ангел Димитров.
 

среща Македония
БГНЕССамо ден по-рано в ефира на NOVA лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви, че ще настоява преди срещата на Европейския съвет на 17 октомври българското правителство да вземе решение, с което да откаже подкрепа за дата на членство за Македония. Ако министрите откажат да заемат тази позиция, ВМРО ще напусне властта, а депутатите му - мнозинството, отправи ултиматум още Каракачанов.

Ултиматум: ВМРО напуска властта, ако подкрепим Македония за членство в ЕС (ВИДЕО)

На 17 октомври ще има Европейски съвет, на който се очаква лидерите на ЕС да вземат решение за старт на преговори за членство на Македония и Албания. То обаче може да бъде взето, само ако абсолютно всички страни членки се съгласят.
 

среща Македония
БГНЕС


Каракачанов: Без подкрепа за Македония в ЕС, докато не изчисти историята от фалшификации (ВИДЕО)

По-рано президентът Румен Радев изрази безпокойство от липсата на резултатите в експертната комисия и настоя, че приемането на Северна Македония в ЕС не трябва да е за сметка на българската история, език и идентичност. Той добави, че българското правителство може да продължи да подкрепя Скопие по пътя му към Брюксел, само ако бъдат изчистени всички спорни въпроси между двете държави.