Дипломат №1 на ЕС Борел ще настоява за нови санкции срещу Русия
Дипломат №1 на ЕС Борел ще настоява за нови санкции срещу Русия / БТА
Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел каза на депутатите на пленарната сесия на Европейския парламент, че може да предложи нови санкции срещу Русия, предава РИА Новости.

"Ще обсъдим тези въпроси на 22 февруари на заседание на Съвета на външните министри на ЕС и след това на среща на върха през март. На тези срещи ще се вземат решения за по-нататъшни стъпки. Би било правилно да се включат санкции. Ще направя конкретни предложения, използвайки правото си на инициатива като върховен представител по външната политика и политиката на сигурност," каза Борел.

Коментирайки неотдавнашното си пътуване до Русия, Борел заяви, че ЕС ще продължи да се свързва с представители на Алексей Навални, за да му покаже подкрепата си.

Той уточни, че не е успял да се срещне с руснака, но един от членовете на делегацията е разговарял с адвоката на Навални.

Борел посети Москва между  4 и 6 февруари, срещна се с външния министър Сергей Лавров и представители на обществени организации. По време на посещението ръководителят на европейската дипломация заяви, че има области, в които Русия и ЕС могат и трябва да си сътрудничат, а Брюксел, по думите му, се застъпва за диалог с Москва, въпреки трудностите.

Източник: "Фокус"