Жозеп Борел
Жозеп Борел / Gulliver/Getty Images
Ръководителят на външнополитическата служба на Европейския съюз Жозеп Борел смята да осъществи посещението си в Москва от 4 до 6 февруари въпреки ареста на руския опозиционен лидер Алексей Навални, с когото иска да се срещне в рамките на визитата си, съобщи днес говорителят му Петер Стано, цитиран от Франс прес.

"Плановете за посещение в Москва все още остават, но това, което се случва в Русия, е неприемливо, отношението към Навални е неприемливо и Борел иска да обсъди тези въпроси с руските си колеги", каза говорителят по време на ежедневна пресконференция на Европейската комисия.

Глобиха съпругата на Навални с 20 хил. рубли

"Ние сме в контакт с екипа на Навални, за да проучим възможностите за подобна среща с него, но на този етап, не мога да потвърдя нищо", добави Стано.

"По време на подготовката на посещение, не настоявате, а се опитвате да съгласувате програмата с колегите си", подчерта говорителят.

Алексей Навални бе арестуван на летището в Москва при пристигането си от Германия, където се лекуваше след предполагаемо отравяне с нервнопаралитично вещество от рода на "Новичок", а днес руската прокуратура поиска условната му присъда да бъде преобразувана в ефективна, отбелязва АФП.
БТА