Жена бе извадена жива от руините седмица след земетресението в Хаити
Жена бе извадена жива от руините седмица след земетресението в Хаити / cнимки: Reuters

Възрастна жена бе извадена жива изпод руините на катедрала в Порт-о-Пренс цяла седмица след разрушителното земетресение в Хаити, предаде ДПА. Тя била открита от германски и мексикански спасители. Жената, която е на видима възраст между 60 и 70 години, твърди, че има още живи хора под срутилата се църква.

ООН оплака своите служители, загинали при разрушителното земетресение в Хаити на 12 януари, предадоха АФП и ДПА. На мрачна церемония в централата на световната организация в Ню Йорк бе запазена минута мълчание в памет на жертвите. В 16.53 ч. местно време вчера (23.53 ч. българско време) - точният час, в който става земетресението, генералният секретар  на ООН Бан Ки Мун положи венец от бели цветя на входа на сградата. Видимо силно развълнуван, Бан се поклони пред знамето на световната организация, което бе извадено изпод отломките на  разрушената сграда на нейната мисия в Хаити, отбелязва БТА.

Жена бе извадена жива от руините седмица след земетресението в Хаити
netinfo

До момента е потвърдена смъртта на 47 служители на ООН. Очаква се обаче жертвите да се окажат много по-висок, тъй като над 500 представители на световната организация продължават да се водят за изчезнали. Това е най-големият брой загинали миротворци на ООН по времена една мисия и в разстояние на една седмица, отбелязва ДПА. 26 служители на световната организация бяха убити при терористична атака в Алжир през 2007 г. и 20 - при атентат в Багдад през 2003 г.
  
При земетресението в Хаити загинаха ръководителят на мисията на ООН в карибската държава Хеди Анаби, неговият заместник Луиш Карлуш да Коща и началникът на полицейските сили на световната организация в страната Дъг Коутс

Мисията на ООН в Хаити включва 7000 военни, 2000 полицаи, 490 международни цивилни служители, 1200 местни цивилни служители и 200 доброволци, пръснати по цялата страна. Тези силибяха разположени в страната след кървавия бунт от 2004 година.

Трусът с магнитуд 7 разруши на 12 януари голяма част от столицата на Хаити.