Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е предупредил френския си колега Еманюел Макрон за опитите на Москва да организира "опасни провокации" в Запорожката АЕЦ, която от една година е окупирана от руски войски, предаде Ройтерс.

"Предупредих колегата си, че окупационните войски подготвят опасни провокации в Запорожката (ядрена централа)", написа Зеленски в Туитър за телефонния си разговор с Макрон.

"Договорихме се да държим ситуацията под максимален контрол заедно с МААЕ", каза още украинският президент.

Вчера Украйна и Русия си разменяха взаимни обвинения в заговор да атакуват централата, най-голямото ядрено съоръжение в Европа.

Украинското военно разузнаване: Русия съкращава персонала в АЕЦ „Запорожие“

ТАСС информира, че украинският президент Володимир Зеленски е заявил, че Русия уж е поставила предмети, "подобни на експлозиви", на покрива на енергоблоковете на Запорожката АЕЦ.

По-рано Ренат Карчаа, съветник на генералния директор на “Росенергоатом”, заяви, че украинските въоръжени сили са планирали нападение срещу Запорожката АЕЦ през нощта на 5 юли.

Във видеосъобщение, публикувано в канала му в Телеграм, Зеленски, позовавайки се на разузнавателни данни, посочи, че Русия иска или да "симулира удар по централата", или има "друг сценарий".
Пламен Йотински/БТА