В командния пункт на НАСА задължително трябва да има фъстъци при всяка космическа мисия
В командния пункт на НАСА задължително трябва да има фъстъци при всяка космическа мисия / iStock/Getty Images
На 18 февруари космическият кораб Perseverance достигна повърхността на Марс, за да изпълни своята мисия. След като преодоля страховитите „седем минути ужас“ при кацането, той се спусна върху кратера Jezero със задачата да намери доказателства за живот на червената планета и да провери дали съществуват условията за изпращане на мисии с човешки екипаж.Историческото събитие бе излъчено на живо чрез официалния канал на НАСА, където отговорниците за мисията обясниха от централата на американската агенция как напредва амбициозният проект.
 

Отвъд кацането обаче имаше един аспект, който също привлече вниманието на зрителите: кутиите с фъстъци, поставени на масите на хората от командния център. Те бяха там, за да заситят апетита или да намалят стреса на присъстващите, но и да гарантират успеха на мисията.

Фъстъците с късмет се появяват през 1964 година

Трудно е да си представим, че в света на науката се вярва в суеверия или амулети, но е факт, че фъстъците са неизменно в НАСА от 1964 г., за да се уверят, че всичко върви добре, както разкри самата агенция преди няколко дни на своя уебсайт.
 

На 28 юли същата година тръгва Ranger 7. След шест неуспешни опита натискът е огромен. За да „облекчи част от безпокойството в операционната зала“, инженерът Дик Уолъс пристигна в офисите на НАСА с голямо количество фъстъци, които разпространи сред целия екип.

"Останалото е история", казва Уолъс. Този ден Ranger 7 работи перфектно, както и неговите наследници, Ranger 8 и 9, стартирали през 1965 г. Те изпратиха снимки на повърхността на Луната и помогнаха при избора на места за кацане за лунната програма на Аполо.
 

Оттогава рядко се случва фъстъците да не присъстват по време на изстрелванията. И в дните, когато не пристигат навреме, последствията бяха ужасни. В един такъв случай корабът е загубен малко след изстрелването, при друг операцията се забави 40 дни и започна едва след доставянето им.

До мисията Voyager фъстъците са били използвани изключително в деня на изстрелванията, но днес те присъстват и в критични етапи на мисията, като вкарване в орбита, полети и кацания.

На въпроса дали това е суеверие, Уолъс е откровен: „Надявам се, че не и то в нашата професия, която се основава на логиката“. Фактът, че самите те са ги нарекли „Фъстъци с късмет“, както и използването им, предполага друго.

Превод и редакция: DarikNews