/ ThinkStock/Getty Images
Лепенките срещу алергия към фъстъци са ефикасни за децата, но в по-малка степен в сравнение с приема на малки количества фъстъци през устата, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от ЮПИ.
 
То обхванало 356 деца на възраст между 4 и 11 години от 5 държави. Всички участници били диагностицирани с алергия към фъстъци и трябвало да ползват или кожна лепенка със съвсем малко количество (250 микрограма) фъстъчен алерген, или плацебо лепенка без алерген.

Месецът на раждане разкрива на какви болести сме податливи
 
След това децата минали тест за "фъстъчено предизвикателство", при който поглъщали постепенно увеличаваща се малка доза фъстъци, от 1 милиграм до 300 милиграма.
 
Резултатите показали, че 35,3 процента от децата, които носели лепенки с малко количество фъстъчен алерген, извлекли изгода, като реакцията им към "фъстъченото предизвикателство" се понижила. Това се отнасяло за 13,6 процента от носилите плацебо лепенки малки участници. Следователно лепенките срещу алергия към фъстъци не са помогнали на две трети от ползвалите ги деца, отбелязаха учени под ръководството на д-р Дейвид Флайшър от Детската болница в Орора, Колорадо.

Храните, които могат да предизвикат алергия
 
"Получените резултати потвърждават, че лепенките срещу алергия към фъстъци са ефикасни, но не колкото се очакваше", заяви д-р Пунита Понда.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА