/ ThinkStock/Getty Images
В последните години все по-често се говори са хранителните алергии. Те представляват необичайна и свръхчувствителна реакция на организма към храна. Могат да доведат до изтръпване на устата, оток на устните, езика, лицето или гърлото, обриви. Ето кои храни могат да предизвикат алергия:

Пшеница

Пшеницата съдържа глутен, който при някои хора може да причини алергични реакции. Най-честите оплаквания са: хронична умора, сърбежи и дразнимост на кожата, обриви, синдром на раздразненото черво, кожни обриви.

Не всички реакции към пшеница са еднакви. По-сериозно е автоимунното заболяване цьолиакия, при което човешкият организма показва непоносимост към храни с глутен. С течение на времето то може да доведе до увреждане на стомашно-чревния тракт, но може да бъде ефективно лекувано чрез безглутенова диета.

алергия към пшеница
ThinkStock/Getty Images

Краве мляко

Вещества, които се съдържат в млякото - лактоглобулин, казеин, лакталбумин могат да провокират развитието на алергична реакция. Алергия към белтъка на кравето мляко може да се развие във всяка възраст, но най-често се среща при малките деца. Тя води до кожни обриви, храносмилателни смущения и други.

Кожата на лицето сигнализира за проблеми със здравето

Морска храна

Алергията към морските дарове се проявява под формата на конюнктивит, гадене, повръщане, подуване на лигавиците на ларинкса и носа, повишена умора, сънливост, главоболие, появата на обрив по тялото и лигавиците.

Единственото лечение при алергия към миди и морски продукти е да избягвате храните, които предизвикват оплаквания.

Домашните животни играят положителна роля, за да не се развие алергия при децата

Ядки

Този полезен продукт може да бъде опасен. При някои хора може да се появи алергична реакция след хапване на ядки. Силни алергични свойства имат: фъстъци, бадеми, лешници, бразилски орех, кашу, орехи. Тя е доста опасна, за разлика от повечето видове алергии. Хората, които са диагностицирани с нея, трябва да са много внимателни към готовите продукти, защото те често съдържат следи от ядки.

алергия
ThinkStock/Getty Images


И още:

Чист шоколад без добавки спомага за здравословното хранене на хора с алергии

Учени слагат край на хранителните алергии

Безглутеновите храни не са по-здравословна алтернатива?

Специалист: Симптомите на алергии често се подценяват

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук