Съвременният начин на живот е катализатор на алергии
Съвременният начин на живот е катализатор на алергии / Thinkstock/Getty Images
Съвременният начин на живот е катализатор на алергии
73674
Съвременният начин на живот е катализатор на алергии
  • Съвременният начин на живот е катализатор на алергии

Колкото по-съвършено става обществото в борбата срещу инфекциозните и паразитни заболявания, толкова по-чести стават алергичните болести. Това заяви пред Дарик проф. Васил Димитров, председател на Българското дружество по алергология и ръководител на клиниката в Александровска болница. По думите му един от основните фактори за развитие на алергиите са методите за превенция и лечение с ваксини и антибиотици. Специалистът допълни, че алергиите са хронични заболявания и те не могат да бъдат излекувани, но могат да бъдат вкарани в ремисия.

Статистиката сочи, че всеки трети българи има някаква алергия, като най-често това е алергичната хрема. Според проф. Васил Димитров причините, които отключват алергичните болести са много, но най-общо това е съвременният начин на живот.

„Колкото по-съвършени ставаме в борбата с инфекциозни и паразитни заболявания, т. е. така наречения западен стил на живот, толкова повече зачестяват алергичните болести. Стресът и замърсяването на околната среда също оказват влияние", обясни проф. Васил Димитров.

По думите на специалиста изкореняването на паразитните болести чрез употребата на ваксини и антибиотици допълнително развива алергиите:

„Това така променя имунната система, че я насочва към реакции към вещества от околната среда, към които повечето от хората не реагират. Това са така наречените алергени".

Проф. Димитров поясни, че хроничните болести, сред които и алергиите, не могат да бъдат излекувани, но могат да бъдат лекувани. Той уточни, че стремежът на специалистите е алергиите да бъдат вкарани в ремисия, така че пациентите да се чувства като здрави.

„Стремежът е да вкараме тези болести така в ремисия, че човек да се чувства здрав. Ще дам пример с едно от най-разпространените заболявания - повишеното кръвно налягане. Наивно е да се смята, че то може да се излекува, но има толкова съвременни лекарства, които нормализират кръвното налягане, и няма странични действия, че болният се чувства като здрав. До голяма степен това важи и за алергичните болести", допълни проф. Димитров.

От днес до петък специалисти от Клиниката по алергология в Александровската болница ще консултират и анкетират безплатно възрастни и деца в Южния парк в столицата. Между 10.00 и 14.00 ч. , в близост до входа на парка откъм бул. „Гоце Делчев", ще бъдат изследвани дишането и белите дробове на всеки желаещ, ще се правят и демонстрации с кожно-алергични проби. А от 14.00 до 16.00 ч. в клиниката в Александровската болница ще се провеждат обучения за пациенти по отношение на астмата.