Алергия
Алергия / ThinkStock/Getty Images
Алергиите са най-честата хронична болест в Европа. Засягат повече от 20% от населението на континента. 150 млн. европейци страдат от хронични алергии. До 2025 година всеки втори европеец ще страда от алергии. Най-честото алергично страдание в България е сенната хрема, която се обостря през пролетта и лятото, каза пред NOVA д-р Анна Валериева от Клиниката по клинична алергология в Александровска болница.

Поленовите зърна, попадайки върху лигавицата на алергични хора, предизвикват симптомите на сенна хрема, алергичен конюнктивит, алергична астма в по-тежките случаи и предизвикват сериозен дискомфорт в продължение на месеци, като периодът може да обхване пролетта и лятото, каза специалистът.  

50% от хората с алергии никога не получават правилни диагноза и лечение

Близо половината от пациентите с алергии не получават лесно правилната диагноза от първия път, сочат данни на Европейската академия по алергология. „Симптомите на алергии много често се подценяват. Те обикновено са свързани с дискомфорт, кихане, водниста секреция, запушване на носа. За съжаление, неща, които човек неглижира”, каза д-р Валериева.

Всеки трети с алергична хрема заплашен от астма

В 40 на сто от случаите, ако алергичен ринит не бива лекуван по правилния начин, той преминава в алергична астма, каза д-р Валериева. Тя е категорична, че колкото по-рано и по-бързо се постави диагнозата, ако се касае за алергия, толкова по-малко ще са усложненията.

Факторите, които влияят за развитието на алергии, са много. Има генетични фактори, които дават още с раждането на детето предразположеност. След това има редица фактори от средата, които влияят върху това да се развие вече клинично алергията.

През последните години се смята, че факторите на средата са наистина много важни. Според статистиката през 1900 година 0.1 на сто от хората са имали алергичен ринит, а към момента 25 на сто от европейците биха могли в някоя от страните да имат такъв тип алергия.

Кои храни могат да предизвикат алергии?

Набеждават се много фактори от средата като стерилния начин на живот, високоенергийната диета на хранене, различни замърсители на въздуха.

Стерилният начин на живот от най-ранна детска възраст предразполага не към толерантност към средата, а към алергизиране.
nova.bg