Българите боледуват най-много от алергии, но се страхуват от онкозаболявания
Българите боледуват най-много от алергии, но се страхуват от онкозаболявания / снимка: БГНЕС, архив
Българите боледуват най-много от алергии, но се страхуват от онкозаболявания
78086
Българите боледуват най-много от алергии, но се страхуват от онкозаболявания
  • Българите боледуват най-много от алергии, но се страхуват от онкозаболявания

Българинът се страхува най-много от онкологични заболявания, боледува най-много от алергии, а най-често, или в 65% от случаите, умира от сърдечно-съдови заболявания. Това показва статистика, представена от родни кардиолози по време на дискусия тази сутрин в Парламента. От думите на здравния министър д-р Петър Москов стана ясно, че от догодина Здравната каса няма да плаща на инвазивни лаборатории, които правят изследвания на здрави хора.

Дали лабораториите злоупотребяват щяло да става ясно след проверки на Здравната каса, Лекарския съюз и Изпълнителната агенция „Медицински одит”. Към момента у нас има около 50 подобни лаборатории, в които се правят изследвания на сърдечно-съдовата система.

У нас има инвазивни лаборатории, в които 70% от изследванията са направени на здрави хора, твърди ресорният министър д-р Петър Москов. „Това е инвазивна процедура. Това означава възможност за сериозна увреда, включително инвалидизация и смърт върху всеки един от тези хора. Ясно е написано в проекта за закона за здравното осигуряване, който вече е разпределен на комисията в парламента, и надявам се ще стане действащ закон. Там ясно е написано, че НЗОК има вече задължението да изследва и да закупува при най-добри условия за пациентите услуги от лечебните заведения. Това трябва да е бъде един от ясните критерии, по които Касата да разглежда тази поредица от инвазивни процедури. Т.е. финансираме резултат”, обясни здравният министър.

Все още обаче са разнопосочни мненията по отношение на това кой точно ще осъществява въпросния контрол. Според Москов това ще са Здравната каса, Лекарския съюз и Изпълнителната агенция „Медицински одит”.

„Ако сериозна част от тези пари отиват не по предназначение, без резултат върху нашето здраве, то този кран трябва да бъде спрян”, категоричен е Петър Москов.

Има села в България, които са 100% коронарографирани, потвърдиха кардиолози. Тоест на всички, живеещи в тях, и извършена коронарография, един от основните методи на изследване в инвазивните лаборатории.

Според националния консултант по кардиохирургия Проф. Генчо Начев в момента у нас има 48 инвазивни лаборатории, които никой не контролира. Това трябвало да се промени, за да се спре системата за пране на пари в здравеопазването.

Според Начев е необходимо да се създадат комисии от експерти към научните дружества, които заедно със Здравната каса да контролират извършената дейност.