Млечните продукти, яйцата и ядките са сред най-често срещаните храни, които могат да предизвикат алергия при децата. При възрастните водещо място при алергиите от храни са морските дарове, плодовете и зеленчуците. Това каза в ефира на Дарик алергологът д-р Стефка Евтимова, като уточни, че трима от 100 души страдат от хранителна алергия.
Според нея новите изисквания за обявяването на алергените в менютата на заведенията са абсолютно основателни и необходими. Хората, алергични към определени съставки в храните, трябва да носят ампула с адреналин, която да ползват при тежък алергичен шок.
Българите боледуват най-много от алергии, но се страхуват от онкозаболявания
70% от пловдивските заведения вече са покрили изискванията да обявят алергените в ястията чрез списък в менютата или табло в заведенията, съобщиха от Асоциацията на заведенията в града. Инвестицията е за около 50 - 60 лева. Клиентите обаче, на този етап, не проявяват интерес към предоставената информация.
1 000 лева е глобата за собствениците на обекти за обществено хранене, които не са посочили алергените, които се съдържат в ястията, включени в менюто на заведения, ресторанти и закусвални.
От Агенцията по безопасност на храните уточниха, че все още няма да има санкции, за да могат всички обекти да осигурят необходимата информация за съдържание на глутен, ядки и още 10 съставки в храните, които могат да доведат до алергична реакция.