Учени слагат край на хранителните алергии
Учени слагат край на хранителните алергии / Thinkstock/Getty Images

Японски изследователи обявиха, че са открили вещество, което, попадайки в организма, може да предотврати развиването на хранителна алергия, предаде ТАСС. То се отнася към групата на простагландините.

По думите на японските специалисти, съединението може не само потенциално да спаси човек от алергичните симптоми, но и реално да го излекува.

Изследователската група под ръководството на проф. Такахиши Мурата е изучила влиянието на простагландините върху мастоцитите, известни още като клетки на Ерлих. Тези клетки отделят хистамин - вещество, което стои зад алергичните реакции. По думите на специалистите, при високи нива на простагландините става частична неутрализация на клетките на Ерлих.

Ефективността на съединението е доказана чрез експерименти с мишки, разделени на две групи. При първата специално е намалено отделянето на простагландини.

При тези мишки рязко са се обостряли симптомите на хранителните алергии (появявали са се възпаления на кожата и на дебелото черво). При втората група подобни проблеми не са били наблюдавани.

Източник: БТА