/ ThinkStock/Getty Images
Почти половината от алергичните хора у нас не са получили правилна диагноза и не подозират за наличието на алергия. Това води до големи проблеми за самия пациент и до много загуби за обществото, изтъкнаха специалисти в Световния ден за борба с астмата. У нас около 20 процента от българите страдат от алергии, като най-чести сред тях са алергичната хрема и астмата. Оказва се, че домашните животни, сред които основно кучетата, играят положителна роля за това да не се развие дадена алергия при децата.

Специалист: Симптомите на алергии често се подценяват
 
Причините за появата на алергии не са в растенията и животните, а по-скоро в променената имунна система на съвременния човек, посочи един от най-добрите алерголози у нас доц. Мария Стаевска.
 
"Съвременният човек прекалено рязко му се промени начинът на живот и от там той не получава правилното обучение на имунната система. По време на бременността и в най-ранните месеци от живота на детето да бъде в максимално естествена среда. Ако се живее във ферма, на село или в голям контакт с животни. Едно време се говореше по-късно за де захранват децата с твърди храни, сегашните препоръки са 4-6 месец; да има контакт с домашните животни. А домашните животни носят бактерии и кучетата носят повече бактерии. Всъщност всичко това се носи вкъщи за ужас на настроените за стерилно отглеждане майки, но всъщност това носи здраве за децата им", посочи специалистът.

Всеки трети с алергична хрема заплашен от астма
 
Ако алергичната хрема не се лекува, в 40 процента от случаите един ден тя се превръща в астма, допълни още Стаевска.
 
"До 45% от хората не получават вярна диагноза и хората не знаят, че имат алергия, просто никой не им е сложил диагноза. Това води до големи проблеми в лечението на самия пациент, нарушено качество на живот, нарушено представяне на работното място, в училище и много загуби за обществото", посочи още тя.