Пласидо Доминго
Пласидо Доминго / БГНЕС
Пласидо Доминго бе отличен в събота с мексиканската награда „Батута“, но испанският тенор отсъстваше от церемонията в Мексико на фона на обвиненията в сексуален тормоз, съобщава АФП.

Оперната суперзвезда е обвинен от 20 жени за насилствени целувки, докосвания и сексуални набези в инциденти през 80-те години.

Той бе избран през май да получи първото издание на наградата, но два дни преди церемонията по награждаването организаторите заявиха, че са решили да оттеглят наградата, докато скандалът не бъде изяснен.

Пласидо Доминго подаде оставка като директор на операта в Лос Анджелис

Те обявиха, че Доминго няма да се появи лично, а вместо това той се обърна към присъстващите в записан видеоклип.

"Много съжалявам, че не мога да присъствам тази вечер, но изпращам този поздрав с цялата ми любов и благодаря на организационния комитет", каза Доминго, не споменавайки твърденията срещу него.

Пласидо Доминго вече няма да пее в Метрополитан опера

Наградата идва, след като Доминго, на 78 г., подаде оставка в сряда като генерален директор на операта в Лос Анджелис, като на практика прекратява кариерата си в САЩ.

Той също се оттегли миналата седмица от всички представления в Нюйоркската столична опера. Няколко други оперни зали в САЩ отмениха концерти с участието му заради обвиненията в сексуален тормоз.

„Кралят на операта“ твърди, че „всичките му отношения и връзки винаги са били доброволни и по взаимно съгласие“.

Кариерата на Доминго продължава да процъфтява в Европа, дори след като е затруднена в Съединените щати. Той проведе концерти това лято в Австрия и Унгария и има предстоящи концерти в Цюрих и Москва.

Още 11 жени обвиняват Пласидо Доминго в сексуален тормоз

Във видеосъобщението си Доминго заяви, че се надява скоро да пътува до Мексико и да изнесе концерт, за да отбележи шестте десетилетия от дебюта си в столичния „Паласио де Белас Артес“.

„Батута“, която организаторите се надяват да се превърне в годишна награда, ще бъде присъдена на 16 почетни лица, включително британския композитор Майкъл Ниман, мексиканското сопрано Мария Луиза Тамес и мексиканския диригент Енрике Батис, който също е изправен срещу обвинения в сексуални посегателства.
БГНЕС