В Генералния щаб на сръбската армия тази нощ се състоя заседание на президента Александър Вучич и военното ръководство на Сърбия, след което президентът съобщи за ТВ Пинк, че Белград е молил представителите на международната общност да направят всичко възможно да повлияят на Прищина да оттегли решенията си, предаде Танюг. Вучич изрази надежда, че в понеделеник ще се стигне до деескалация на ситуацията в Косово.

"Вярвам, че краткосрочно ще имаме добри вести. Какво обаче ще стане по-нататък, не мога да кажа", добави той. Акцията на Прищина в Косово е подготвяна отдавна, но Белград прави всичко за успокояване на ситуацията, продължи Вучич.

След напрежението по оста Косово-Сърбия: Властта в Прищина с мигновена реакция

"Сега приключихме заседанието в Генералния щаб, преди това /началникът на Генералния щаб генерал Милан/ Мойсилович разговаря с командващия силите на НАТО в Косово КейФОР. Важното е, че разговорът премина в коректна атмосфера, по професионален начин и бяха приети задълженията на двете страни, преди всичко относно размяната на информации, тъй като имаше много неистини и дезинформации. Поискахме от международните институции да окажат влияние на албанската страна да отложи решенията преди да се срещнем отново в Брюксел и да намерим решение по мирен начин", каза сръбският президент.

"От регионални до други служби за сигурност и до медии на онези страни, които предварително обвиниха Сърбия, че по нареждане на Русия ще нахлуе в така наречената суверенна държава, макар че според международните актове това е наша земя", продължи той.

Той добави, че имало "смахнати обяснения", че Сърбия няма права, а другите имат, като според него това е подготвена матрица, за да се види как ще изглежда ситуацията, когато се стигне до по-тежки инциденти. "Колкото и да е трудно, няма да се предадем, Сърбия ще победи", подчерта президентът.
 
Той благодари на косовските сърби за тяхната сдържаност и смелост.

"В идните седмици ни предстои най-тежката политическа борба и им благодаря, че пазят сръбското име и фамилия в Косово, че са безстрашни", каза Вучич.

Косовски сърби блокираха снощи пътищата, водещи до граничните пунктове "Ярине" и "Бърняк", недоволни от решението на правителството на Косово да заменя от днес личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово, както и регистрационните табели на автомобилите, издадени от сръбските власти, с табели, издадени от косовските власти.
БТА