Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу е разговарял с колегите си от Сърбия и Косово, пред които е изказал готовност Турция да помогне за намаляване на създалото се напрежение между тях, предаде турската частна телевизия НТВ.

Чавушоглу е провел отделни телефонни разговори със сръбския министър на външните работи Никола Селакович и с косовската външна министърка Доника Гервала във връзка с напрежението на границата между двете страни. 

След напрежението по оста Косово-Сърбия: Властта в Прищина с мигновена реакция

Пред събеседниците си турският министър е казал, че Турция винаги е отдавала важност на мира и стабилността на Балканите и че не е в ничий интерес да се създава ново напрежение. Чавушоглу е добавил, че здравият разум трябва да надделее, а Турция е готова да направи всичко възможно за намаляване на напрежението.

Етнически сърби в Северно Косово блокираха в неделя пътища близо до два контролно-пропускателни пункта със Сърбия в знак на недоволство срещу решение на правителството на Косово да сменя регистрационни номера и лични документи, издадени от сръбските власти, с такива, които самото то е издало. Мярката трябваше да влезе в сила от 1 август, но снощи правителството в Прищина заяви, че след обсъждания с партньорите от Европа и САЩ е решило да отложи прилагането на реципрочната мярка, касаеща регистрационните табели на автомобилите и картите за самоличност.
БТА